Fındıkta yüksek fiyat beklentisi

Fındıkta yüksek fiyat beklentisi -Eynesil Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Gül: -Fındık fiyatlarının önümüzdeki birkaç ay içinde 7 liraya ulaşmasını bekliyoruz


GİRESUN (A.A) - Eynesil Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Oktay Gül, fındık fiyatlarının önümüzdeki birkaç ay içinde 7 liraya ulaşmasını beklediklerini söyledi.
     Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada geçen yılın fındık ihraç rakamlarının beklentilerin çok üzerinde gerçekleştiğini anımsattı.
     Brezilya, Rusya, Endonezya, Hindistan, Sri Lanka, Malezya ve İran gibi ülkelerde gıda fiyatlarında artışın kendini hissettirdiğini savunan Gül, Bunlar, nüfusları da tüketimleri de büyük olan, bu sebeple gıda fiyatlarını doğrudan etkileyen ülkeler. Dünyada her tür gıdanın fiyatı günden güne artmaktadır. Fındık gıda olmasının yanında gıda sanayisinin ciddi bir ham maddesidir. Fındık fiyatlarının önümüzdeki birkaç ay içinde 7 liraya ulaşmasını bekliyoruz dedi.
     Geçen yıl fındık rekoltesinin düşük olması nedeniyle fındık ihracatında ülke gelirinin düşeceğini yönündeki söylentilerin bir oyun olarak nitelendiren Gül, Tüm bunlara baktığımızda dünya fındık üretiminin yüzde 70inden fazlasını üreten Türk fındık üreticisi için 2012 altın yıl olacak demek yanlış olmaz. Tüccarlarımız şunu bilmelidirler. Bugün fındık ihracatçılarımız Türkiyenin ilk 500de yer alıyor. Bu başarıyı fındık üreticisine borçlu olduklarını asla unutmamalıdırlar diye konuştu.
    
     -Üretici ihtiyacı kaç kilo ise o kadar fındık satsın
    
     Fındığın hak ettiği değeri bulmasında asıl görevin üreticiye düştüğünü ifade eden Gül, şunları kaydetti:
     Üretici ihtiyacı kaç kilo ise o kadar fındık satsın. Ne kadar para ihtiyacı varsa o kadar fındık satsın. Bir iki aylık bu direnç fındık üreticisinin zaferiyle sonuçlanacaktır. Fındıkta bu sene kabul edilebilir satış rakamı en az 6.5 liradır. Tüm maliyetler dikkate alındığında ise gerçek rakam 8 liraya oturmalıdır. İnanıyoruz ki milli duruş sergilemelerini beklediğimiz saygıdeğer tüccarlarımız ve cefakar fındık üretecimizin el ele vermesiyle tüccarımız da üretecimiz de kazanacaktır.
    
     Muhabir: Fikret Bodur / Veysel Kara
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Fındıkta yüksek fiyat beklentisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER