Fındığın alternatifi karpuz oldu

Fındığın alternatifi karpuz oldu -Trabzonda son 3 yılda fındığa alternatif olarak üretilmeye başlanan karpuz, çiftçinin adeta gözde ürünü oldu -Sıcak bölgelerde yetiştirilmesine rağmen, nemli ve ılıman iklimin hakim olduğu ken


TRABZON (A.A) - Burak Altunöz - Trabzonda son 3 yılda fındığa alternatif olarak bazı bölgelerde üretilen karpuz, çiftçinin adeta gözde ürünü oldu.
     Yomra ilçesine bağlı Yalıncak beldesinde, bu yıl üretilen tonlarca karpuz, beldedeki bakkal ve marketlerin yanı sıra Karadeniz Sahil Yolunda kurulan tezgahlarda satışa sunulmaya başlandı.
     Beldede, sahile 200 metre mesafede kendisine ait 10 dönümlük alanda karpuzların hasadına başlayan İsmail Köksal Kotan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alternatif ürün yetiştirmek için 3 yıl önce fındık bahçesindeki ağaçların büyük bir bölümünü kaldırdığını söyledi.
     Çoğunlukla yağmurlu ve nemli geçen, ılıman iklimin hüküm sürdüğü Trabzonda karpuz yetişeceğine inanmayanların tarlasını gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediğini anlatan Kotan, Tohum alarak ürettiğimiz karpuz fidelerini biz yetiştiriyoruz. Yıl içerisinde genellikle mayıs aylarında diktiğimiz fidelerden bu aylarda hasat alıyoruz. Karpuzun bölgede yetiştiğini büyüklerimiz bize anlatıyordu. Bizler de onların desteği ve bilgileriyle bu işe başladık. 3 yıldır yaptığımız üretimde burada yetişen karpuzun tadı ve kokusunun ayrıcalıklı olduğunu anladık dedi.
     Ürettiği karpuzların 7 ile 15 kilogram arasında olduğunu belirten Kotan, şöyle devam etti:
     Bu yıl ekim alanımızdan yaklaşık 15 ton civarında karpuz bekliyoruz. Trabzonun sürekli yağış alan bir il olması nedeniyle geçmiş yıllara oranla bu rakamlarda değişiklikler olabiliyor. Etkili olan yağmurlardan dolayı geçen seneye göre bu yılki üretim daha düşük diyebiliriz. Buna rağmen fındığa alternatif olarak ürettiğimiz karpuzdan memnunuz. Hem bizim için farklı bir gelir kapısı oldu hemde insanlarımız için ayrıcalıklı bir ürün sunmuş olduk.
    
     -Almanyadan sipariş geliyor-
    
     Üretiminde kimyasal hiçbir madde kullanmadıkları için beldede üretilen karpuzun daha tatlı ve sulu olduğunu ifade eden Kotan, şunları kaydetti:
     3 yıl önce karpuzdan tadan insanlar zaman içerisinde bir daha karpuz almak için bize geldiler. Bu süreçte biz ne olduğunu anlamadan karpuzların tamamının satıldığını gördük. Daha sonra insanların karpuz ne zaman çıkıyor şeklinde talepleri gelmeye başladı. Karpuzun isminin duyulmasıyla başta Almanya ve İstanbul olmak üzere gurbetçi insanlarımız karpuz istiyorlar. Biz de onların taleplerini karşılayarak il ve ülke dışına kargo gönderimi yapan firmalara karpuzları veriyoruz. Onlar da kendi hazırladıkları özel koliler ile müşterilerimize gönderiyorlar. Aynı damak tadını alanlar karpuzdan vazgeçemiyorlar.
    
     -Kendi marketimde bile satamıyorum-
    
     Karpuzları sadece sahil yolundaki tezgahta satışa sunduğunu dile getiren Kotan, Belirli müşterilerimin taleplerini ancak karşılayabildiğimden marketlere satış yapmıyorum. Kendi marketim olduğu halde orada bile satamıyorum. İnsanların bu ilgisi bizleri mutlu ediyor diye konuştu.
     Kentteki market ve manavlarda karpuzun kilosunun 50 kuruştan satılmasına rağmen Yalıncak Karpuzunu 1,5 liradan satışa sunduklarını belirten Kotan, Müşteri buraya geldiği zaman organik karpuz ilanımızı görüyor ve burada karpuz olur mu diyor. Onları hemen tarlamıza getiriyoruz ve üretilen karpuzları yerinde görüyorlar. Fiyatımızın yüksek olmasından yakınanlar oluyor ancak burada bir emek ve alın teri var. Zaten fiyattan yakınan insanlar, karpuz aldıklarında ertesi gün bir daha gelerek karpuz alıyor dedi.
    
     -Destekleme projeleri sağlanmalı-
    
     Trabzon Ziraat Odası Başkanı Orhan Özdemir, karpuzun Trabzonda yetiştiriliyor olmasının üreticiler açısından sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, alternatif ürünlerin bölge ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.
     Kentte yetişen karpuzun diğer yörelerdekine göre daha tatlı ve sulu olduğunu vurgulayan Özdemir, Çiftçilerimizin son yıllarda kendi imkanları ile yetiştirdikleri karpuz üretimini takip ediyoruz. İlimizde yetişen karpuzun diğerlerine göre farkı, daha tatlı ve sulu olmasından geçiyor. Zira karpuzdan tadan insanlar bunu çok iyi anlıyorlar ve talep her geçen yıl artıyor. Alternatif ürün olarak karpuzun, üreticilerimizin yüzünü güldürmesi sevindirici bir olay. Karpuzla ilgili destekleme projelerinin sağlanması üreticimiz açısından çok önemli olacaktır diye konuştu.
     Bölge tarımının sınırlı ürünlerden oluştuğunu anımsatan Özdemir, alternatif ürünlerle ilgili yapılacak çalışmalara her zaman destek olacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Fındığın alternatifi karpuz oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER