Fatih Sultan Mehmet ölümünün 531. yılında

Fatih Sultan Mehmet ölümünün 531. yılında Gebzede anıldı (Fotoğraflı - Görüntülü)


KOCAELİ (A.A) - Fatih Sultan Mehmet ölümünün 531. yılında Gebzede anıldı.
     Gebze Belediyesi tarafından, Fatih Sultan Mehmetin vefat ettiği Cumhuriyet Mahallesindeki Hünkar Çayırında düzenlenen anma etkinliği Gebze Belediyesi mehter takımının gösterisiyle başladı.
     Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşkerin katılanlara Hünkar Çayırı ve Fatih Sultan Mehmetin otağının bulunduğu bölgeyi gezdirdiği etkinlikte, tarihi mekanda kurulan otağda sohbet gerçekleştirildi.
     Belediye Başkanı Köşker burada yaptığı açıklamada, göreve geldiği 3 yıl önce Gebzede yaşayanların Fatih Sultan Mehmetin bulundukları Hünkar Çayırında vefat ettiğini bilmediklerini belirterek, Biz 3 yıldır burada etkinliklerle hem Gebzede yaşayanlara burayı tanıtıyoruz hem de tarihi burada canlandırmak için projeler hazırlıyoruz. Çağ açıp, çağ kapatmış cihan padişahımız Fatih Sultan Mehmet bizim için çok önemli, Ondan ders almalıyız. O, azmi, kararlılığı, özgüveni ile 21 yaşında İstanbulu fethetti diye konuştu.
     Geçmişine sahip çıkmayanların geleceğine sahip çıkan nesiller yetiştiremeyeceğini söyleyen Köşker, şunları söyledi:
     Gençliğimize Fatihi, Kanuniyi, Yavuzu öğretmeliyiz. Ama televizyon dizilerinde izlediklerim yüreğimi incitiyor. Onlar öyle yaşamadı
     Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun da Ayasofya Müzesinin kapı tokmağını göstererek Bu kapı tokmağı normal kapı tokmağı değil, üzerinde Ya Fettah yazıyor. Yani hem fetih hem açmak anlamını taşıyor. Fethin sembolü Ayasofyadır dedi.
     Dursun, söz konusu tarihi yerde namazgah yapılması gerektiğini de belirtti.
     Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan da, Fatih Sultan Mehmet nasıl bir cevherdir ki vefatından 531 yıl sonra bile bu kadar insan onun için toplanmış. Geçmişi düşünürken ayrıca geleceği de düşünmeliyiz. 500 yıllık camiler, çeşmeler nasıl ayakta duruyor, bugün yapılan camilerin 100 yıl sonra yıkılacağını bilerek yapıyoruz. Bugünkü insanlar geleceğe hiç eser bırakmayacaklar mı- Geçmişe değil, geleceğe de bakmalıyız ve bunları da düşünmeliyiz şeklinde konuştu.
     Etkinliğe, Gebze Kaymakam Vekili Dilovası Kaymakamı Hasan Göç, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, tarihçi Mehmet Çelik ve vatandaşlar katıldı.
     Etkinlik kapsamında Çoban Mustafapaşa Külliyesinde Kuran-ı Kerim okunmasının ardından tasavvuf konseri verileceği ve mevlit okutulacağı belirtildi.
     (LV-NEC-NC)
<< Önceki Haber Fatih Sultan Mehmet ölümünün 531. yılında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER