Fas heyetinden TBMMde

Fas heyetinden TBMMde -Fas Parlamento ve Sivil Toplum Bakanı Choubani ve beraberindeki parlamento heyeti, Türkiye-Fas Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Yerlikaya ile bir görüşme yaptı (


KONYA (A.A) - Türkiyeye gelen Fas Parlamento ve Sivil Toplum Bakanı El Habib Choubani ve beraberindeki parlamento heyeti, Türkiye-Fas Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ile bir araya geldi.
     Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı Toplantı Salonundaki görüşmede konuşan Yerlikaya, Choubani ve beraberindeki parlamento heyetini TBMMde görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
     Yerlikaya, Fasa daha önce bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve bu ziyaretten çok etkilendiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Kendimizi evimizde gibi hissetmiştik. Daha önce sizi ziyaretimde çok yakın ilgi görmüştüm. Bu ziyaretimizden çok memnun kalmıştık. Bu ziyaret esnasında Fastaki değişime tanık oldum. Fastaki bakanların Türkiyedeki bakanlar gibi genç ve dinamik kişilerden oluştuğunu gördüm ve Fastaki değişimi Türkiyeye benzettim. Ben daha önce Osmanlı Arşivinde çalıştığım için elime birçok Türkiye-Fas ilişkileri ile ilgili belge geçti. Fas, Türkiye gibi stratejik açıdan çok önemli bir yerde. Fas ve Türkiye bağımsızlıklarına düşkün ve bağımsızlıklarını kaybetmemmiş iki kardeş ülkedir. Fasın bu değişim sürecinde attığı adımlar, demokrasi adına attığı adamlar çok önemlidir. Türkiye gibi hızlı bir gelişme göstermektedir. Fasın ekonomisi de Türkiye gibi sağlamdır. Türkiye ve Fas halkları birbirlerini seven iki halktır. Bizim amacımız ekonomik açıdan da ilişkilerimizi daha üst seviyelere getirmektir. Fas ile 1,3 milyar dolar dış ticaret hacmimiz bulunmaktadır ve bunu daha da artırmalıyız. Cumhurbaşkanımız Fas Kralını Türkiyeye davet etmiştir. Fas Kralı bu daveti kabul eder ve Türkiyeye bir ziyaret gerçekleştirirse bizlerde çok memnun olacağız. Türkiye ve Fas bütün uluslararası platformlarda dayanışma içerisinde olan iki ülkedir ve bu böyle devam edecektir. Kurumlar arasındaki kültürel ilişkilerimiz devam etmektedir. Bu kapsamda Fasta Türkiye Yılı, Türkiyede de Fas Yılı etkinlikleri düzenlenebilir. Üniversiteler arasındaki ilişkilerimizin de gelişmesini arzulamaktayız.
     Choubani ise kendilerini kabul ettiği için Yerlikayaya teşekkür etti. Yerlikayanın Fasa gerçekleştirdiği ziyareti anımsatan Choubani, şöyle devam etti:
     Fasa yaptığınız ziyarette sizi dinlerken derin ve kültürel bir bilgiye sahip olduğunuzu anlamıştım. Osmanlı Arşivinde çalışmanızdan ötürü bu bilgilere sahip olmanız önemli. Dünyada olduğu gibi genelde dostluk grupları nezaket sınırlarını aşarak iki halk arasında ilişkileri geliştirmeli ve güçlendirmelidir. Bu konuda ilişkilerimizi güçlendirmek amacıyla katkılarımız olacaktır. Her sene Türk parlamentosunda ve Fas parlamentosunda paneller düzenlenmesini istiyorum. Bu panellere hem siyasetçileri hem de akademisyenleri davet ederek daha entelektüel bir ilişki içinde olabiliriz. Bu tür panellerin düzenlenmesi sadece üniversitelerin işi olmamalı. Parlamentolarda iki halkı daha yakınlaştırmak adına bu panellere ev sahipliği yaparak katkı sunabilir dedi.
    
     Yayıncı : Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Fas heyetinden TBMMde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER