Fadime, çalışmak isteğini Temele şiirle anlattı

Fadime, çalışmak isteğini Temele şiirle anlattı -Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında düzenlenen kursa katılmak isteyen kadın, bu süreçte yaşadıklarını ve eşini ikna etme çabasını şiirle anlattı (Fotoğrafl


TRABZON (A.A) - Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında düzenlenen kursa katılmak isteyen Fatma Ayvaz, bu süreçte yaşadıklarını ve eşini ikna etme çabasını şiirle anlattı.
     Türkiye ile Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye İş Kurumunca yürütülen Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonunun Kadınlar, İşiniz Gücünüz Olsun temalı yerel iletişim etkinliğinin Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantısına Trabzon Vali Yardımcısı Mahmut Halal, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan ve operasyon yöneticisi Faruk Şahin ile davetliler katıldı.
     Vali Yardımcısı Halal, burada yaptığı konuşmada, kadın istihdamına yönelik Trabzon Belediyesi ile ortak projeler yürüttüklerini belirterek, bu tür etkinliklerin kadın istihdamının artmasına katkı sağlayacağını söyledi.
     Belediye Başkan Yardımcısı Turan, Belediye Meclisi bünyesinde Yerel Eşitlik Birimi oluşturduklarını ifade ederek, Kadınlara yönelik meslek edindirme kursları açarak, ev hanımlarını meslek edindirmeye çalıştık. Evlerde hazırladıkları el emeği, göz nuru ürünleri satabilmeleri için pazar oluşturmaya çalışıyoruz. Mikrokredi uygulamasıyla 800 kadına toplam 900 bin liraya yakın kredi verdik diye konuştu.
     Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonunun yöneticisi Şahin ise projenin amacının iş gücü piyasasında oldukça düşük orandaki kadın istihdamını artırmak olduğunu söyledi.
     Kadınları aktif iş hayatına katmayı planladıklarını vurgulayan Şahin, Türkiye, kadının iş gücüne katılım oranı en düşük ülkelerden biri. İş gücünde bir erkek egemenliği söz konusu. Biz de bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz dedi.
    
     -Karadeniz kadınından Temele şiirli mesaj-
    
     Proje kapsamında açılan çocuk gelişimi kursunu başarıyla tamamlayan 47 yaşındaki Fatma Ayvaz, bu süreçte yaşadıklarını ve eşini nasıl ikna ettiğini gazetecilere anlattı.
     Ayvaz, projeyi reklamlar sayesinde öğrenip, başvurduğunu belirterek, Eşimin haberi olmadan gidip kursa başvurdum. Yaşımdan dolayı biraz bekletildim ama yine de mücadele ettim ve kaydoldum dedi.
     Eşinin bu süreçte kendisine destek olmadığını, hatta karşı çıktığını ifade eden Ayvaz, Bana karşı zorluk çıkardı. Ne işin var, niye gideceksin, bu yaştan sonra okumak senin neyine dedi. Bunlara rağmen ben kursa katılmayı çok istedim. Duyarlı bir kadınım ve her şeyden bilgim olsun istedim. En azından kendim yararlanamasam bile bir babaanne, anneanne olarak etrafıma faydalı olmak istedim diye konuştu.
     Ayvaz, eşinin kursa başladıktan ve aldığı eğitimi anlattıktan sonra kendisine destek vermeye başladığını vurgulayarak, şunları söyledi:
     Eşimden destek almak bana gurur verdi. Niye yapamayacağım, yapılmayacak ne var diyerek, kendimi zorladım ve gayret gösterdim. Okumayı çok seviyorum. Ben 47 yaşında kursu aldım, çok güzel bilgiler edindim. 60 yaşında da böyle bir fırsat geçse elime yine giderim, yine okurum. Kadınlarımıza sesleniyorum, yaşlarına bakmasınlar, eğitim almak insanın boş tarafını tamamlamaktır. Eğitimin yaşı yok, eğitim eğitimdir. Ben cahil insanı, eğitimsiz insan olarak biliyorum. Ben ki başardım, herkesin başaracağına inanıyorum.
    
     -Temeller, Fadimelere yardımcı olsun-
    
     Fatma Ayvazın, Temeller, Fadimelere yardımcı olsun başlıklı şiirin bir bölümü şöyle:
     Nineniz kurban olsun, ben kırar mıyım sizi, iki dakika dinleyin Fadime ninenizi.
     Güzel dinleyin beni ninenizi yormayın, size açıklayayım gidip kaydolmayı.
     Reklamlarda duyunca işi bıraktım, durdum, çabuk çabuk koşarak Emineye başvurdum.
     Evden habersiz çıktım, soramadım eşime, güya habersiz çıktım Temel geldi peşime.
     Geldik karşı karşıya, hiçbir yere gidemem, Emine de söyledi seni kayıt edemem.
     Bu durum beni aşar Emine bana dedi, nasıl kayıt yapayım yaşın oldu 47.
     Öyle bana deyince aniden girdim dara, bırak yaş sınırını yaz beni bir kenara.
     Canımı sıka sıka ben oradan ayrıldım, salı günü ikide mülakata çağrıldım.
     Hava o kadar sıcak silemedim terimi, zorla arayıp buldum gireceğim yerimi.
     Sordum kendim kendime bu çile bana niye, hocalarım beraber başladılar sormaya.
     Bir sürü işsiz kadın benim bağrımı deldi, mülakatın sonucu iki gün sonra geldi.
     Mülakatın sonunda beni bir stres gerdi, mülakatın sonunu Emine hanım verdi.
     Bu yaşta ne işin var diyen beni taşladı...
     (TY-MK)
<< Önceki Haber Fadime, çalışmak isteğini Temele şiirle anlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER