Eskişehir Valisi Koçdemir, Kırgızistanda:

Eskişehir Valisi Koçdemir, Kırgızistanda: -Kırgızistanı Türkiye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz -Bişkek Belediye Başkanı Omurkulov: -Eskişehirde bu yıl yapılacak olan kültürel faaliyetler tüm Türk dünyası için çok önemlidir


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti hazırlıkları kapsamında Kırgızistanda temaslarda bulunan Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Bişkek Belediye Başkanı İsa Omurkulovı ziyaret etti.
     Bişkek Belediye binasında Belediye Başkanı İsa Omurkulov ile bir araya gelen Eskişehir Valisi Koçdemir, Türk dünyası kültür başkenti Eskişehirde düzenlenecek etkinliklerde, Kırgızistanı Türkiye ve dünyaya tanıtmak istediklerini belirtti.
     Koçdemir, Eskişehir-de Kırgız geleneksel çadırının kurulacağını ve burada ziyaretçilerin, 7-8 ay süreyle içinde Kırgızistan hakkında bilgi edinmelerini sağlayacaklarını söyledi.
     Etkinlikler çerçevesinde, Kırgızistan haftası etkinliğini de tertiplemek istediklerini ifade eden Vali Koçdemir, aynı zamanda, Bişkekte de Eskişehir günlerini bu yılın Mayıs ayında düzenlemeyi planladıklarını, Bişkek Belediyesinin desteğini beklediklerini kaydetti.
     Koçdemir, Eskişehirin kültürel ve ekonomi yapısı hakkında bilgi verirken, bir çok alanda olduğu gibi, havacılık, savunma sanayisi, raylı sistemler ile madencilik sektöründe oldukça iyi olduklarını vurgulayarak bu sektörlerde ortak işbirliği olanakların bulunduğunu anımsattı.
     Bişkek Belediye Başkanı Omurkulov da Eskişehir valisini Bişkekte misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kırgızistan ile Türkiye arasında son yıllarda işbirliği konularında artış gözlendiğine dikkati çekti.
     Omurkulov, Bişkekin, Ankara ili ile kardeş şehir olduğunu anımsatarak, Kırgızistanda 470 Türk sermayeli şirketin ve 300 Kırgız-Türk ortak şirketinin faaliyet gösterdiğini aktardı.
     Omurkulov, Vali Koçdemiri, Eskişehir ilinin Türk dünyasının kültür başkenti olarak seçilmesinden dolayı tebrik ederek, kutladı.
     Eskişehirde bu yıl yapılacak olan kültürel faaliyetler tüm Türk dünyası için çok önemlidir ifadelerini kullanan Omurkulov, Eskişehirin Kırgızistanın Oş ili ile kardeş şehir olmasından ve Oş kentinde işbirliği anlaşması imzalamasını sevinçle karşıladıklarını dile getirdi.
     Ülkedeki Türk yatırımcıların ekonomiye verdiği katkıdan söz eden Omurkulov, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türklerin Avrupayı yeniden imar ve inşa ettiğini bildiğini ve bugün Türklerin dünyada çok iyi ve başarılı müteahhitler olarak bilindiğini vurguladı.
     Omurkulov konuşmasında, Eskişehirli iş adamlarını, Kırgızistanda inşaat sektörüne yatırım için davet etti.
     Eskişehir günlerinin Bişkekte yapılması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını anlatan Omurkulov, iki ülke arasında üst düzey makamlarında çalışan memurların iki ülke ilişkilerinden haberdar olduğunu artık bundan sonra, iki ülke halkların da bilgilenmesi gerektiğinin altını çizdi.
     Koçdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehirde düzenlenecek olan etkinliklerle ilgili olarak Kırgızistan yetkililerle birlikte, etkinlikleri birlikte planlaması ve uygulaması konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.
     Bişkekte ziyaretinin çok verimli geçtiğine işaret eden Koçdemir, Mart ayının son haftasında resmi açılışı yapılacak olan Türk Dünyasının Kültür Başkenti Eskişehirde yoğun program takvimi olacak. İnşallah bayrağı daha da yükseltip bundan sonra Türk Dünyası Başkenti olacak Tataristanın başkenti Kazana devredeceğiz diye konuştu.
     Ziyaret sonunda Vali Koçdemir, Başkan Omurkulova, üzerinde el işlemeli Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti logosunun bulunduğu tabak hediye ederken, Omurkulovda Koçdemire takdim etti.
     Ziyarette Eskişehir İnönü ilçesi Kaymakamı Memiş İnan da hazır bulundu.
    
     Muhabir: Bişkek
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehir Valisi Koçdemir, Kırgızistanda: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER