Eskişehir Barosundan çocuk gelin tepkisi

Eskişehir Barosundan çocuk gelin tepkisi -Baro Çocuk Hakları İzleme Komisyonu, çocuk yaşlarda yapılan evlilikleri incelemeye aldı


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu, çocuk yaşlarda yapılan evlilikleri incelemeye aldı.
     Komisyonda görevli koordinatör Banu Bayıker, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede en önemli toplumsal sorunlardan birinin, çocuk evlilikleri olduğunu bildirdi.
     Özellikle yoksul ailelerin, hanelerinin yoksulluğunu azaltmak için arkadaşlarıyla oyun oynayacak yaşlardaki kız çocuklarını yetişkinlerle evlendirdiğini belirten Bayırker, şöyle devam etti:
     Pek çok kez bu çocuklar, yaşlı adamların ikinci veya üçüncü eşi olmaktadırlar. 10lu yaşlardaki bu kız çocukları, iletişim kurmaları mümkün olmayan yaşlı eşlerine sadece hizmet etmektedir. Hayat döngüleri doğum yapmak, çocuk büyütmek, ev işleri yapmak ve koca baskılarına maruz kalmakla geçmektedir. Bu çocuklardan bazıları tüm bunlara dayanamayarak, intihar etmektedir.
     Bayıker, çok sayıda kız çocuğunun, erken yaşlarda evlendirilmesi sonucu öncelikle sağlık ve eğitim olmak üzere yaşamsal birçok haklarının ellerinden alındığını savundu.
     Evlendirilen kız çocuklarının hem eğitimlerinin yarıda bırakıldığını hem de fiziksel, biyolojik ve psikolojik gelişimlerini tamamlayamadan, modern tıbbi yöntemlerden uzak bir biçimde çok sayıda çocuk sahibi olduğunu, bir bölümünün de doğumlar sırasında hayatını kaybettiğini ifade eden Bayıker, şunları kaydetti:
     Ne yazık ki, ülkemizde erken yaşta evlilikler uzun yıllardan beri var olan bir olgu olmasına rağmen toplumun çoğunluğu tarafından bir sorun olarak değerlendirilmemektedir. Ataerkil ve geleneksel toplum yapısı, erken yaşta evlilikleri normalleştirmiş ve meşrulaştırmıştır. Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu olarak bir kez daha çözümün doğru ve bilinçli bir eğitimden geçtiğini bildirmek, sadece bir gelenek adı altında nesillerce devam ettirilen bu ve benzeri uygulamaların sonuçta toplumda büyük bir hasara neden olduğunu, ülkenin gelişmişlik seviyesini ve daha da ileriye gidebilme çabalarını doğrudan alaşağı ettiğini tekrar vurgulamak istedik.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Eskişehir Barosundan çocuk gelin tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER