Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti

Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması -TBMM Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Avcı: Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması ile birlikte, UNESCOnun ve ö


ESKİŞEHİR (A.A) - TBMM Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması ile birlikte, UNESCOnun ve özellikle Türk Dünyasının gündemine oturmaya başladığını bildirdi.
     Prof. Dr. Avcı, Pariste 4-8 Haziran tarihleri arasında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Taraf Devletler Genel Kurulunda, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuzun da bu konuda bir konuşma yaptığını belirterek, Eskişehirin önce TÜRKSOY üyesi ülkeler tarafından 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini daha sonra Türkiyenin bir başka önerisini değerlendiren UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesinin de 6. Olağan Toplantısında, Eskişehiri Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti ilan ettiğini ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin Eskişehirin Türk Dünyası Kültür Başkenti ilanına ilişkin kanunu onayladığını ifade ettiğini vurguladı.
     Gerek Eskişehirin UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti ilan edilmesinde gerekse Kırgızistanın Komite üyeliğine seçilmesinde gösterdikleri üstün gayretlerden ötürü Büyükelçi Gürcan Türkoğluna ve Prof. Öcal Oğuza ayrı ayrı teşekkür eden Avcı da, bu karar doğrultusunda Eskişehirde bir dizi Somut Olmayan Kültürel Miras etkinliğinin gerçekleştirileceğini müjdeledi.
     Bu kapsamda, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuzun Paristeki toplantıda açıkladığı gibi Eskişehire bilimsel toplantı ve diğer sanatsal etkinlikler için bölge ülkelerinden ve dünyadan bir çok bilim insanı ve gelenek taşıyıcısının davet edilerek, kültürel kaynaşma ve kültür koruma amaçlarına hizmet edileceğine dikkati çeken Avcı, UNESCOnun Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesine, Türkiyenin çok ciddi desteği ile Kırgızistanın seçildiğini, bunun da önemli bir diplomatik başarı olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER