Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti

Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi -Vali Kadir Koçdemir: -Bu karar, şehrimizin ekonomisinin canlanmasını da sağlayacak. Bu sene düzenlenecek etkinlikler kapsamında kentimizi pek çok yerli ve yabancı misafir


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) seçilmesinin şehre ekonomik canlılık getireceğini söyledi.
     Anadolunun sosyal ve kültürel açıdan en zengin kentlerinden Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Asıl amacı, Türk dili konuşan ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek, ortak Türk kültürünü korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak olan proje kapsamında Eskişehirde, 2013 yılı boyunca Göç ana temasıyla ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlenecek.
     Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, düzenlediği basın toplantısında, 2013 TDKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı olarak etkinlik hakkında gazetecilere bilgi verdi.
     Koçdemir, TDKB unvanı aldıkları için gurur duyduklarını belirterek, Eskişehir, kültürel mirası zengin ve yüzyıllar boyunca Türk medeniyetlerinin önemli merkezi haline gelmiş bir şehirdir dedi.
     Bu mirası tüm dünyaya duyurmak, değerlerini canlı tutmak ve bir sonraki nesle aktarmanın en büyük istekleri olduğunu ifade eden Koçdemir, TDKB projesinin, bu isteklerine en büyük katkıyı sağlayacak projelerden biri olduğunu söyledi.
     Normal şartlarda 8-10 yıl sürebilecek restorasyon, onarım, kurtarma ve yeni fonksiyon verme gibi çalışmaların proje kapsamında 1 yılda tamamlanacağını dile getiren Koçdemir, bu kapsamda, Eskişehire, kültür ve sanat alt yapısına katkıda bulunacak yeni eserler kazandıracaklarını anlattı.
     Koçdemir, Bu karar, şehrimizin ekonomisinin canlanmasını da sağlayacak. Bu sene düzenlenecek etkinlikler kapsamında kentimizi pek çok yerli ve yabancı misafir ziyaret edecek. Ayrıca Eskişehir, 2013 UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti de oldu. Bu kapsamda da Birleşmiş Milletlere (BM), Nasreddin Hoca ve Köroğlu ile ilgili projeler sunacağız diye konuştu.
    
     -Eskişehir, kültürlerin beşiği-
    
     Vali Kadir Koçdemir, Eskişehirin yüzyıllar boyunca bir çok yerden göç aldığını ve farklı kültürleri bünyesine kattığını, fakat öz kültürünü her zaman koruduğunu, kendi potasında erittiği kültürlerle bir kültür sentezi ortaya çıkardığını söyledi.
     Eskişehirin farklı köklerden göç almasına rağmen Eskişehir olma duygusunu yaşatabildiğini dile getiren Koçdemir, bu nedenle etkinliklerin temasının Göç olarak belirlendiğini bildirdi.
     Projenin şehirleri için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Koçdemir, Bu fırsatı çok iyi değerlendirerek, Türk kültürünü, mirasını, coğrafyasını içselleştirilerek, hafızalarda yer eden etkinlikler gerçekleştirilecek ifadesini kullandı.
     Vali Koçdemir, Eskişehir Atatürk Stadyumunda Göç ana teması altında görkemli bir etkinlikle resmi açılış yapacaklarını ve 2013 TDKB programını tanıtacaklarını söyledi.
    
     Muhabir: Mehmet Ali Derdiyok
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER