Eskişehirde Tarla Günü

Eskişehirde Tarla Günü -Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Tarla Günü etkinliği düzenlendi -TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Sarı: 2050 yılında dünya buğday ihtiyacını karşılayabilmek için şu anda


ESKİŞEHİR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Tarla Bitkileri Daire Başkanı Ali Osman Sarı, dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara çıkacağı tahmin edildiğini belirterek, 2050 yılında dünya buğday ihtiyacını karşılayabilmek için şu anda aldığımız verimin her yıl yüzde 2 daha artması gerekiyor dedi.
     Sarı, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen Tarla Günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, son yıllarda dünya genelinde tarımsal araştırmaların hissedilir bir şekilde arttığını kaydetti.
     2007 yılında dünyada yaşanan kuraklık nedeniyle Ukraynanın buğday ihracatını durduracağını belirtmesi üzerine dünyada bir panik oluştuğunu, eğer tedbir alınmazsa her an açlıkla karşı karşıya kalınabileceği görüldüğünü anlatan Sarı, şöyle konuştu:
     Bu nedenle tarım ihmal edilen bir sektör olmasına rağmen 2007dan sonra parlayan bir yıldız haline geldi. Dolayısıyla tarım deyince akla tarımsal araştırmalar gelmektedir. Şu an dünyada pek çok senaryolar üretiliyor. Artık 1-2 yıl sonrası için değil 50-100 yıl için planlar yapılmakta. 6 milyar olan dünya nüfusu 2050 yılında 9 milyara çıkacağı tahmin ediliyor, buda yüzde 50 nüfusta artış olacak demek. Kabaca bir hesap yaparsak şu anda ürettiğimiz tarımsal ürünleri yüzde 50 daha fazla üretmek zorundayız. Yapılan hesaplamalara göre, 2050 yılında dünya buğday ihtiyacını karşılayabilmek için şu anda aldığımız verimin her yıl yüzde 2 daha artması gerekiyor. Bunun yoluda, sulanan alanların ve ıslah çalışmalarıyla çeşitlerin verimliliğinin artırılmasından geçiyor. Başka bir alternatifi yok. Çünkü hemen hemen dünyanın her yerinde ekilebilir alanların sonuna gelinildi.
    
     -Kuraklığa ya da suyun altında kalmaya daha dayanıklı çeşitler geliştirmeniz lazım-
    
     Dünyada 50 yıl içinde bazı alanların çok daha kurak, bazılarının ise çok daha yağışlı olacağının tahmin edildiğini anımsatan Sarı, şöyle devam etti:
     Yani kuraklığa ya da suyun altında kalmaya daha dayanıklı çeşitler geliştirmeniz lazım. Ülkemizde kuraklığın daha fazla hissedileceği bölge içerisinde gözüküyor. Dolayısıyla şimdiden tedbirlerimizi almamız gerek. Bunuda yapabilmenin tek yolu, o şartlara adapte olabilecek çeşitleri ıslah etmek, programımızı şimdiden ona yönlendirmek.
     Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yakup Karaman da, kurumun 87 yıldır, buğday, arpa, yemeklik tane baklagiller ve bunların yetiştirme tekniği üzerine çalışmalar yaptığını bildirdi.
     Konuşmaların ardından Eskişehir, Bilecik, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Denizli, Isparta ve Burdurdan gelen kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çiftçiler çeşitli firmalar tarafından açılan stantların ardından enstitünün üretim yaptığı ekili alanlarda incelemelerde bulundu.
    
     Muhabir: Fatih Doğan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehirde Tarla Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER