Eski demiryolu traversleri kültür yoluna basamak

Eski demiryolu traversleri kültür yoluna basamak oldu -Muğladaki Mobolla Antik Kenti yol düzenlemesi projesi kapsamında oluşturulan kültür yolunda, doğayla uyumlu olduğu için eski demiryolu traversleri kullanıldı -Muğla Belediye Başka


MUĞLA (A.A) - Utku Uçrak - Muğlada tarihi milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanan Mobolla Antik Kentinin kale surlarının bulunduğu alana giden bir kilometrelik patika yola, eski demir yollarında kullanılan ahşap traverslerden basamak yapıldı.
     Muğla Belediyesinin yürüttüğü Mobolla Antik Kenti Yol Düzenleme Projesi kapsamında, Devlet Demir Yollarının yenileme yaptığı demir yollarından çıkan ahşap traversler, Mobolla Antik Kentine çıkan yolda ve seyir teraslarında kullanıldı.
     Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentin Helenistik ve Roma dönemine ait kaya mezarlarıyla çevrelenmiş, eski kentsel dokunun en üst kısmında bölgeyi taçlandıran bir arkeolojik yapısı olduğunu söyledi.
     Arkeolojik siti, kentsel sitle birleştirmek için kültür yolu oluşturduklarını belirten Gürün, doğaya zarar vermeden, ahşap ağırlıklı bir çevre düzenlemesi yaparak, kültür yolunu tamamladıklarını ifade etti.
     Gürün, Mobolla Antik Kentinin Muğlanın tarihi ve kültürel mirası olduğunu kaydederek, Mobolla Antik Kenti milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanan tarihsel süreci ile ülkenin en önemli ören yerlerinden birisi. Amacımız ziyaretçilerimize tarihi zahire pazarı ve arastadan başlayarak kentsel sitin tüm örnekleriyle dar sokaklı, beyaz duvarlı eski Muğla evlerini göstererek kültür yolundan Mobolla Antik Kentine ulaştırmak. Böylece kentsel sit ile arkeolojik siti tamamlamış olacağız dedi.
    
     -Kazı çalışması için başvuruldu-
    
     Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ise Mobolla Antik Kentindeki yüzey araştırmalarının yaklaşık 5 yıl sürdüğünü anlattı.
     Bu süre içinde Mobollanın düzenlenmiş, kolay ulaşılabilir ve ziyaretçilerin bilgi alabileceği bir ören yeri olması için bir çalıştıklarına değinen Diler, Buradaki çalışma kentsel sitin içinden başlayıp, kentin nekropol alanından geçerek surların ve genel olarak kalıntıların büyük bölümünü ziyaretçilerin izleyebileceği bir güzergah olarak tamamlandı. Bu düzenleme yapılırken daha öncede Pedesa Antik Kentinde kullanılan eski demiryolu traversleri arazinin eğimli olan yerlerine yerleştirildi dedi.
     Diler, 2 bin 600 yıl öncesine dayanan antik kentte, daha önce kazı çalışması yapılmadığını, Muğla Müzesi ve Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak burada bir kazı çalışması yapmak için gerekli yerlere başvurduklarını söyledi.
     Antik kentteki surların, yerleşim tarihi için gösterebilecekleri en eski kalıntı olduğunu belirten Diler, şöyle konuştu:
     Kalymnos Adasında bulanan bir yazıtta, Mogla adı geçiyor. Muğla yakınında bulunan bir yazıtta da Mobolla adı geçiyor. Bu yazıtlardan Muğla adının geçmişten günümüze değişmeden geldiğini anlıyoruz. Yüzey araştırmalarında bulduğumuz çanak ve çömlekler buradaki yerleşimin arkaik çağdan başlayarak Türk dönemine kadar kesintisiz geldiğini gösteriyor. Ancak burada hiç kazı çalışması yapılmadığı için bunları gösteremedik.
    
     -250 ahşap travers kullanıldı-
    
     Muğla Belediyesi Sanat Tarihçisi Esin Gençtürk Gümüş de Mobolla Antik Kentine yapılan çevre düzenlemesinde ulaşımın zor olduğu bir kilometrelik alanı doğayla uyumlu malzemeler kullanarak yaptıklarını ifade etti.
     Demiryollarında kullanılan ahşap traverslerin, beton traverslerle değiştirildiği için ahşapların kilogram olarak ihale usulüyle satıldığını vurgulayan Gümüş, doğayla uyumlu olduğu için kültür yolunda kullanmak üzere yaklaşık 250 ahşap travers temin ederek, antik kentte basamak ve seyir terası olarak kullandıklarını anlattı.
     Gümüş, proje kapsamında 2 yerde seyir terası düzenlediklerini, antik istinat duvarlarını da çok fazla müdahale etmeden onardıklarını ve yaz aylarında hayvanların susuz kalmamaları için ahşaptan su kapları yerleştirdiklerini belirtti.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Eski demiryolu traversleri kültür yoluna basamak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER