Eski Buca belediye başkanının yargılandığı dava

Eski Buca belediye başkanının yargılandığı dava -Cemil Şeboyun da aralarında bulunduğu 33 sanığın yargılandığı davada, mahkeme görevsizlik kararı aldı


İZMİR (A.A) - İzmirde, eski Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboyun da aralarında bulunduğu 33 tutuksuz sanığın suç örgütü kurmak, yöneticisi olmak, rüşvet almak, tehdit, rüşvet istemek, görevi kötüye kullanmak, ruhsatsız silah ve mermi bulundurmak suçlarından yargılandıkları davada, mahkeme görevsizlik kararı verdi.
     Sanıklar hakkında daha önce açılan iki ayrı davanın birleştirilmesinin ardından İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan, ancak bu mahkemenin görevsizlik kararı vermesi nedeniyle İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen davanın ilk duruşması yapıldı.
     Duruşmaya eski belediye başkanı Cemil Şeboy ile tutuksuz yargılanan 33 sanık ve tarafların avukatları katıldı.
     Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, mahkemeye sunduğu mütalaasında, sanıkların yargılandığı iki ayrı dava dosyasının daha önce 3. ve 7. ağır ceza mahkemelerine gönderildiğini, bu mahkemelerin görevsizlik kararı vermesi üzerine, iki dosyanın birleştirilerek 10. Ağır Ceza Mahkemesinde ele alınmaya başlandığını, ancak bu mahkemenin de tevzi (dosyaların ayrılması) ve görevsizlik kararı verdiğini hatırlattı.
     Bu süreçte 10. Ağır Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararının, Yargıtay 5. Ceza Dairesince kaldırılmasına karşın dosyanın 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğine işaret ederek, dosyanın olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için yeniden Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilmesini talep etti.
     Savcının mütalaası üzerine söz verilen sanık avukatlarından Cemil Şeboyun vekili Mehmet Girgin, mütalaaya katılmadıklarını ifade ederek, davanın 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesini talep ettiklerini söyledi.
     Diğer sanık avukatları da davanın bu mahkemede görülmesini talep etti.
     Mahkeme heyeti, görüşlerin alınmasının ardından sanıklar hakkında iddianamede atılı suçlar ve sevk maddeleri gereğince açılan kamu davasına bakma görevinin İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu kanaatine varıldığını belirterek, görevsizlik kararı aldı ve dosyanın mahkemeler arası uyuşmazlığın giderilmesi için Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilmesine hükmetti.
    
     -İddianame-
    
     Dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gökün talimatıyla jandarma ekipleri tarafından 3 yıl önce Arıkovanı adı verilen bir operasyon düzenlemiş, operasyonda dönemin Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboyla 33 kişi gözaltına alınmış, aralarında Şeboyun da bulunduğu 15 şüpheli tutuklanmış, kısa süre sonra tutuklu sanıkların tümü tahliye edilmişti.
     Soruşturmayı tamamlayan özel yetkili cumhuriyet savcısı, Cemil Şeboy ile diğer 28 sanık hakkında hazırladığı iddianamede, diğer şüpheliler hakkında dava açılmasına gerek görülmediğini, Cemil Şeboy hakkında 60 yıla kadar hapis, Şeboyun döneminde başkan yardımcıları olan Hatice Güral ve Durmuş Akgünün de örgüt yöneticisi olduğunu öne sürmüştü.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Eski Buca belediye başkanının yargılandığı dava Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER