Erken ergenlik çocukların fiziksel gelişimini olumsuz

Erken ergenlik çocukların fiziksel gelişimini olumsuz etkiliyor -SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özgür Pirgon: -Büyüme çağında görülen hormon bozuklukları çocuklarda ciddi sorunlara yol açıyor. Bu sorunlardan biri de erk


ISPARTA (A.A) - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Endokrinolojisi ve Diyabet Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Özgür Pirgon, büyüme çağında görülen hormon bozukluklarının çocuklarda ciddi sorunlara yol açtığını, bu sorunlardan birinin de erken ergenlik olarak tanımlandığını söyledi.
     Doç Dr. Pirgon, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 yaşından önce meme gelişimi olmasının erken ergenlik olarak belirtildiğini, ancak bu rakamın son dönemlerde 7,5 yaşına düştüğünü belirterek, özellikle kız çocuklarda erken ergenlik döneminde görülen erken meme gelişim ve erken tüylenmenin önemli bir bulgu olduğunu vurguladı.
     Pirgon, 7,5 yaşından önce meme gelişimi olmasının erken ergenlik olarak takip edilmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, Bu dönemden sonra ergenliğin çok hızlı ilerlemesi sorun yaratabilir. Bu olay çocuğun boy kaybı yaşamasına da sebep olacaktır. Büyüme çağında görülen hormon bozuklukları çocuklarda ciddi sorunlara yol açıyor. Bu sorunlardan biri de erken ergenlik olarak tanımlanıyor. Erken ergenlik çocuğun fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkiliyor dedi.
     Çocuklarda yeterli boy uzamaması durumunda hastaları servislerinde yakın takip altına aldıklarını ifade eden Pirgon, Hastalarımıza endokrin testler yapıyoruz ve büyüme hormonu miktarını ölçüyoruz. Eğer çocuğun boyu kısa ve büyüme hormonu da yeterli miktardaysa takip etmekte fayda var veya başka bir hastalık araştırması gerekmekte diye konuştu.
     Obezite konusunda da ayrıntılı araştırma yaptıklarını ve kilo alımının nedenlerini araştırdıklarını kaydeden Pirgon, şunları söyledi:
     Tetkiklerimizde istediğimiz sonuca ulaşamadığımız zaman üst düzey tetkikler yapıyoruz. Daha sonra bazı hormonal tetkikler yapılıyor. Hormon bozukluğu tespit edemediğimiz zaman hastamızı takibe alıyoruz. Ailelere de bu konuda eğitim veriyoruz. Aileleri çocukluk çağı diyabeti konusunda da bilgilendiriyoruz. İnsülin uygulamaları ve kan şekeri ölçmeyi ailelere öğretiyoruz.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Erken ergenlik çocukların fiziksel gelişimini olumsuz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER