Erciyes, termal turizmin de merkezi olacak

Erciyes, termal turizmin de merkezi olacak -Türkiyenin önemli kış turizm merkezleri arasında yer alan Erciyeste, 2200 rakımda özel bir şirket tarafından termal su arama çalışması başlatıldı -Uydu görüntüleri aracılığı ile kaynaklar


KAYSERİ (A.A) - Musa Özyürek - Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan 275 milyon avro bedelli Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi ile dünyanın sayılı kış turizm merkezlerinden biri haline gelen Erciyeste, 2200 rakımda özel bir şirket tarafından termal su arama çalışması başlatıldı.
     Uydu görüntüleri aracılığı ile kaynakların tespit edildiği Erciyeste, fizibilite çalışmalarının ardından yaz döneminde deneme sondajları yapılacak.
     İstenilen sıcaklık suya ulaşılması halinde Erciyeste öncelikle sıcak sudan elektrik üretilecek, ardından su soğutularak bölgedeki otellere verilerek, termal havuzlar oluşturulacak. İleri aşamalarda ise seracılık ve Kayserideki konutların ısıtılması da planlanıyor.
     Bu sayede Erciyese gelenler bir tarafta kayak yaparken diğer taraftan da termal suya girebilecek. Erciyes, hem kayak hem de termal turizmin merkezi olacak.
    
     -Erciyes elektrik üretim ve termal turizm merkezi olacak-
    
     Aytemiz Grup Yatırımlar Genel Müdürü Turgay Karacalar AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket olarak Erciyeste sıcak su arama çalışması başlattıklarını, uydu görüntüleri ile kaynakları tespit ettiklerini söyledi.
     Geçmiş yıllarda bu alanda yapılan çalışmaların sonuçlarını da incelediklerini belirten Karacalar, fizibilite çalışmalarının sürdüğünü ve yaz döneminde gradyan (deneme) sondajlar yapacaklarını vurguladı.
     Yaptıkları araştırmalarda Erciyeste yüksek derecede sıcak suya ulaşabilecekleri yönünde sonuçlara ulaştıklarını ifade eden Karacalar, şu bilgileri verdi:
     Tek bir kullanıma yönelik değil, birden fazla amaca hitap edebilecek şekilde kaynak arayışı içerisindeyiz. Çok yüksek sıcaklıkta kaynakların bulunabileceği düşüncesindeyiz. Erciyeste öncelikli hedefimiz elektrik üretmek. 120 derece sıcaklıktaki suya ulaşabilirsek hem elektrik üreteceğiz hem de bu suyu termal amaçlı kullanacağız. Elektrik üretiminde kullandığımız suyu soğuttuktan sonra bölgedeki otellere termal amaçlı vereceğiz. Kaplıca merkezlerindeki gibi termal havuzlar oluşturulacak. Ardından seracılıkta ve Kayserideki konutlarda ısınma amaçlı da bu suyun kullanılması yönünde çalışmalar yapıyoruz.
     Sıcak su arama çalışmalarının tamamlanıp kaynaklara ulaşıldıktan sonra Erciyesin çok daha fazla önem kazanacağını belirten Karacalar, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi var. Buna bizim çalışmalarımız da eklenince hem Erciyes hem de Kayseri çok ciddi değere sahip olacak. İnsanlar hem kayak yapmak, hem de termal suya girebilmek için farklı yerlere gitmek zorunda kalmayacak, Erciyese gelerek bu iki zevki aynı ortamda yaşayabilecek diye konuştu.
    
     -12 ay doluluk hedefi-
    
     Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise Erciyeste devam eden 275 milyon avro bedelli proje yürüttüklerini, bu zamana kadar yaklaşık 120 milyon avro yatırım yapıldığını hatırlattı.
     Termal suyun çıkartılmasıyla birlikte yapılan projenin çok daha fazla değer kazanacağına dikkati çeken Özhaseki, şunları kaydetti:
     Erciyes, yanardağ arasından etrafa doğru yayılmış bir dağ. İlçelerimizden, komşu vilayetlerden çıkan sıcak sular, Erciyes temelli. Yapılacak çalışmayla Erciyesin eteklerinde de sıcak su çıkartılarak turizme kazandırılacak. Bu da Erciyesi daha değerli hale getirecek. Kışın doluluğu sağlayan bir takım etkinlikler var. Yaz için de hesaplar yaptık. Mesela, spor takımlarının kampları, kongreler için yaz spor etkinlikleri düzenleyeceğiz. Sıcak suya ulaşılmasıyla birlikte Erciyeste 12 ay doluluk sağlayacağız.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Erciyes, termal turizmin de merkezi olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER