Ercişli depremzedelerin yeni konut sevinci

Ercişli depremzedelerin yeni konut sevinci -Kentte meydana gelen depremin ardından tamamlanan 2. etap konutların kura çekimleri yapılırken, daha önce daireleri belirlenen hak sahipleri evlerine kavuşmanın heyecanını yaşadı -Vali Kara


VAN (A.A) - Kentte meydana gelen depremin ardından Ercişte tamamlanan konutların kura çekimleri yapılırken, daha önceki kuralarda belirlenen hak sahipleri evlerine kavuşmanın heyecanını yaşadı.
     Vanda 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonrası Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığınca (AFAD) Toplu Konut İdaresine (TOKİ) merkez ve Ercişte yaptırılan konutların kura çekimleri ve anahtar teslimleri devam ediyor.
     Vali Münir Karaloğlu, Ercişte yapımı tamamlanarak geçici kabulleri yapılan 928 konutun daha kura çekim törenine katıldı.
     Karaloğlu, törende yaptığı konuşmada, depremin yaralarını hızlı bir şekilde sarmaya çalıştıklarını belirterek, bugün kuralarını çektikleri konutların 25 Eylülden itibaren anahtar teslimine başlayacaklarını söyledi.
     Van ve Erciş depreminin, dünyada en hızlı müdahale edilen deprem olduğunu dile getiren Karaloğlu, bunu Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği yetkilerinin söylediğini belirtti.
     Depremden sonra yaşanan ağır kış koşullarına rağmen, 10 ay sonra kalıcı konutların kuralarının çekilmesinin büyük bir başarı olduğuna dikkati çeken Karaloğlu, şöyle konuştu:
     Bugün kuralarını çektiğimiz 928 konutun inşaatları ancak nisan ayında başlayabildi. Çünkü çamur ve kardan dolayı kamyonlar çıkamıyor ve müteahhitler iş yapamıyordu. Depremin üzerinden 11 ay geçmiş olabilir ama bu konutlar 5 ayda yapıldı. Adeta 5 ayda yeni bir kent kuruldu. Bu süre zarfında bu kadar konutun bitirilip vatandaşa teslim aşamasına gelmesi bir dünya rekorudur.
     Bölgenin sadece huzura ihtiyacının olduğunu dile getiren Karaloğlu, Eğer huzurumuzu bozmazlarsa, birliğimize, beraberliğimize kast eden hareketlere Erciş prim vermezse, inanın Ercişin yarını bugünden çok daha iyi olacak. Önemli olan, huzur içerisinde buralarda yaşayabilmemiz, huzuru, kardeşliğimizi bozmaya çalışanlara, birliğimize, beraberliğimize kast edenlere fırsat vermememizdir. Yoksa bu ülke ve bu millet çok güçlüdür. Van depremi bu milletin kardeşliğinin zannedilenden çok daha güçlü olduğunu hepimize gösterdi. Bütün iç ve dış fitne odaklarının çabasına rağmen bu kardeşliğimizi sürdürdüğümüzü depremden sonra hep beraber gördük. İnşallah bu süreç bundan sonra da böyle devam edecek dedi.
    
     -Yeni konutlar acıları hafifletti-
    
     Karaloğlu, konuşmasının ardından noter huzurunda yapılan kura çekiminde küre içinden aldığı toplardan depremzedelerden Abdulcebbar Canbaşın ismi çıktı. Karaloğlu, Canbaşa Hayırlı olsun dileklerinde bulunarak, sevincine ortak oldu.
     Kura çekimini heyecanlı gözlerle takip eden depremzedelerden isimleri çıkanlar sevindi. Kura çekimlerinde kendisine daire çıkan Ferhat Çiftçi, depremde 9 yakınını kaybettiği için geçen süre zarfında çok üzüldüğünü belirterek, devletin şefkat elini görünce acılarının hafiflediğini söyledi.
     Kaybettiklerinin geri gelmesinin mümkün olmadığını belirten Çiftçi, Ama bugün benim en mutlu günlerimden biridir. Konutlarımızı teslim alıyoruz. Kısa süre içerisinde yeni yuvalarımıza kavuşuyoruz. Bundan güzel bir duygu olamaz. Devletimize, milletimize ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Geçen yıl Kurban Bayramını dışarıda ve soğukta geçirmiştik ama bu bayramı sıcak yuvamızda geçireceğiz. Onun için çok mutlu, çok sevinçliyim dedi.
     Babası adına kura çekimlerine katılan 13 yaşındaki Muhammed Sinoğlu da, depremde tek katlı evlerinin ağır hasar aldığı için yıkıldığını belirterek, yeni evlerine kavuşmanın heyecanı içinde olduğunu kaydetti.
    
     -Van Gölü manzaralı konutlar depremzedeleri heyecanlandırdı-
    
     Vali Karaloğlu, buradaki programın ardından Karataş Mevkine geçerek 5 Eylülde yapılan kura çekimlerinde belirlenen hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.
     Bir bloğun anahtar teslimini gerçekleştiren Karaloğlu, bazı daireleri gezerek ailelerin mutluluğuna ortak oldu.
     Karaloğlu, anahtarları teslim ettiği ailelere biran önce evlerine taşınmaları tavsiyesinde bulundu.
     Anahtarını teslim alarak kapısını açan Hamide Mutlu Karadaş, yeni evine sahip olmanın mutluluğunu yaşadı.
     Evinin penceresinden Van Gölü sahil manzarasını seyreden Karadaş, gördüğü manzaranın çok etkileyici olduğunu söyledi.
     Deprem sebebiyle çok zor ve acı günler yaşadıklarını anlatan Karadaş, Şimdi ise devletimizin sağladığı imkanlarla çok mutluyuz. Evimiz göl manzaralı. Burası verildiği içinde çok mutlu olduk dedi.
     Evleri yıkılan ve prefabrike yapıda kalan Songül Turan da kızıyla yeni dairelerini gezdi.
     Göl manzaralı daire çıkması için çok dua ettiğini anlatan Özlem Turan ise, Allah devletimizin eksikliğini vermesin. Zalimlerin, şeytanların şerrinden Allah devletimizi muhafaza etsin şeklinde dua etti.
    
     Muhabir: Sıtkı Yıldız - Ali Dağer / Yahya Öylek
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Ercişli depremzedelerin yeni konut sevinci Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER