Engellerini eğitimle aşmaya çalışıyorlar

Engellerini eğitimle aşmaya çalışıyorlar -Kayseri Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne bağlı 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde yatılı hizmet alan zihinsel engelli 28 çocuk, verilen eğitimle hayata tutunmay


KAYSERİ (A.A) - Mustafa Yıldız - Kayseri Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne bağlı 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde yatılı hizmet alan zihinsel engelli 28 çocuk, verilen eğitimle hayata tutunmaya çalışıyor.
     İnşaat ve tefrişi İstikbal AŞ tarafından 1998 yılında yaptırılarak, o dönemdeki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne devredilen merkez, 0-14 yaş grubu karma cinsiyetli fiziksel ve zihinsel engelli çocuklara gündüzlü, 13-18 yaş grubu zihinsel engelli eğitilebilir ve öğretilebilir düzeyde erkek çocuklara da öz bakım, zihinsel, dil ve sosyal gelişimlerini sağlamaları yönünde yatılı rehabilitasyon hizmeti veriyor.
     Türkiyenin farklı illerinde, kurum tarafından korunmaya muhtaçlığı tespit edilen 13-18 yaş grubu zihinsel engelli eğitilebilir ve öğretilebilir düzeydeki 28 erkek çocuk, zeka düzeylerine göre gruplara ayrılarak, kendilerine tahsis edilen odalarda kalıyor.
     Verilen eğitim sayesinde yataklarını ve kişisel eşyalarını kendileri düzenleyen, merkezdeki sosyal alanları birlikte paylaşan engellilere ev ortamında hayat sürmeleri imkanı sunuluyor. 17si iş okullarına, 4ü ortaokula devam eden çocuklar, kişisel bereci kazanmaları yönünde uzmanların gözetiminde çeşitli objeleri kullanarak yaptıkları çalışmalarla yaşadıkları mekanları süslüyor.
    
     -Spordaki başarıları-
    
     Çocukların sosyalleşmesi, öz güven kazanmaları ve sağlıklı olmaları amacıyla yeteneklerine göre spor yapmaları da sağlanıyor. Son 10 yılda Türkiyede engellilere yönelik düzenlenen futbol, basketbol, voleybol, atletizm, masa tenisi, yüzme ve kayak branşlarındaki turnuva ve yarışlarda derece alan çocuklar, kazandıkları madalyalarla merkezin gururu oldu.
     Tiyatro, drama, skeç gibi faaliyetlerle de ilgilenen çocuklar, bu alandaki başarılarıyla da takdir topluyor.
    
     -Burası onların evi-
    
     Merkez Müdürü Kadriye Yurtsuz, AA muhabirine, yatılı ve gündüzlü eğitim verilen merkezde 13-18 yaş grubu zihinsel engelli korunmaya muhtaç 28 erkek çocuk kaldığını, gündüz eğitiminde de Kayserideki zihinsel ve fiziksel engelli çocukların yararlandığını söyledi.
     Evde bakım hizmeti veren ailelere devletin ücret ödeye başlamasıyla yatılı çocuk sayısının azaldığını belirten Yurtsuz, 5 fizyoterapistimiz çocuklara fizik tedavi hizmeti veriyor. Zihinsel engelli çocuklarımıza da bu kayıplarını düzeltme ve günlük yaşam becerileri kazandırmaya çalışıyoruz. Burası onların evi. Okula gidiyorlar, eğitim alıyorlar, spor yapıyorlar, faaliyetlerde bulunuyorlar, uzman kişilerin yönlendirmesiyle en kaliteli yaşamı sunmaya çalışıyoruz dedi.
    
     -Hidroterapi havuzu-
    
     Merkezde bulunan hidroterapi havuzunun fiziksel ve zihinsel engelli çocukların tedavisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Yurtsuz, Uygulamadan olumlu sonuçlar alıyoruz. Suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılarak çocukların kas gelişimlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çocuklara fizyoterapistler tarafından manuel terapi de uygulanıyor ancak havuzdaki uygulamadan daha kısa sürede sonuç alabiliyoruz. Havuz temizliğini ozonlama yöntemiyle sağlıyoruz diye konuştu.
     Sağ elini kullanamadığı için hidroterapi gören ilköğretim öğrencisi Halil Yalçın, Sağ elimde güç kaybı var. Ördek başı gibi tutuyordum. Havuzdaki terapi sayesinde elimi hareket ettirmeyi başardım. Allah nasip ederse iyileşeceğim. Buradaki hizmetten memnunum ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Engellerini eğitimle aşmaya çalışıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER