Endemik bitkilerin işlenmesi

Endemik bitkilerin işlenmesi


DENİZLİ (A.A) - Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Türkiyenin endemik bitkilerini işleyemediği için önemli ölçüde ekonomik kayba uğradığını belirtti.
     Bitkisel ürün satışının yapılacağı bir işyerinin açılışına katılan Prof. Dr. Saraçoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu topraklarında yetişen bitkilerin her birinin bir marka olduğunu söyledi.
     Saraçoğlu, Türkiyede yetişen önemli bitkilerin yurt dışında ilaç haline getirdikten sonra tüm dünyaya satıldığını dile getirerek, Örneğin, sarı kantaron bitkisinin kilosu 50 kuruşa Türkiyeden alınıyor. Bu bitkiden yapılan ilacın bir kutusu 38 avroya satılıyor. Dolayısıyla bu milletin katma değer hakkı maalesef yurt dışına gidiyor ama bundan sonra bu Türkiyede kalacak dedi.
     Türkiyenin, endemik bitkilerini işlemeyemediği için 68 milyar dolarlık bir gelir alanından mahrum kaldığını savunan Saraçoğlu, şunları söyledi:
     Bu çok büyük bir para. Bugüne kadar bunlara dikkat çekilmedi. Türkiyede dünyanın 3. büyük tohum gen bankasının açılması, Antalyada tıbbı aromatik bitkiler araştırma laboratuvarı kurulmuş olması, hükümetin destek verdiğinin kanıtıdır. İnşallah Türkiyenin bu anlamda önü açık, biz yeter ki halkımızı bilgilendirelim. Bunun hızlı bir şekilde yayılacağına inanıyorum.
     (İBS-MUS-RMZ)
<< Önceki Haber Endemik bitkilerin işlenmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER