EMO Antalya Şubesi Başkanı İlhan Metin:

EMO Antalya Şubesi Başkanı İlhan Metin: -Ekonomide ve aile bütçesinde önemli bir yer tutan enerji tüketimi konusunda bilinç oluşturmak ve mali yükü azaltmak için enerjiyi verimli kullanmak gerekir


ANTALYA (A.A) - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi Başkanı İlhan Metin, Ekonomide ve aile bütçesinde önemli bir yer tutan enerji tüketimi konusunda bilinç oluşturmak ve mali yükü azaltmak için enerjiyi verimli kullanmak gerekir dedi.
     Metin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyenin enerji ihtiyacının petrol, doğal gaz ve kömür gibi birincil enerji kaynaklarından karşılandığını, tüketilen enerjinin önemli bölümünün ısınma, aydınlatma ve günlük faaliyetler için gerekli elektrikli cihazların çalıştırılması amacıyla kullanıldığını söyledi.
     Enerji tüketiminin en yüksek oranda sanayi kesimi ve konutlarda gerçekleştiğini kaydeden Metin, enerji tasarrufunun öncelikle bu alanlarda yapılması gerektiğini bildirdi. Günümüzde 120 metrekarelik 4 kişilik bir ailenin evinde sadece yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma için harcanan enerjinin senede yaklaşık 6 bin kilowat olduğunu ifade eden Metin, Bugün Türkiyede yaşayan herkes yılda en az 5 ton karbondioksit üreterek küresel ısınmayı artırıyor ve çevreye zarar veriyor. Ancak enerji verimliliği sağlayacak küçük önlemlerle bunun önüne geçmek mümkündür ifadelerini kullandı.
     Antalyada 2012 yılında 6 milyar 400 milyon kilowat enerji tüketildiğini, tüketilen enerjinin yüzde 10 sanayi, yüzde 28 konut, yüzde 38 ticarethane ve yüzde 3 oranında da sokak ve yol aydınlatılmasında kullanıldığını kaydeden Metin, şöyle devam etti:
     Ekonomide ve aile bütçesinde önemli bir yer tutan enerji tüketimi konusunda bilinç oluşturmak ve mali yükü azaltmak için enerjiyi verimli kullanmak gerekir. Enerjinin etkin ve verimli kullanılabilmesi için bireyler olarak bizim yapabileceğimiz birçok uygulama bulunmaktadır. Enerji faturalarımızı düşürmek ve aile ekonomisine katkıda bulunmak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerji verimli kullanılmalıdır. Ülkemiz enerjide kaynak çeşitliliği yaratarak kendi kaynaklarını oluşturmak ve aynı zamanda enerji verimliliği kavramını yaşamın tüm aşamalarında uygulamak zorundadır. Enerji tasarrufu sadece bir haftanın gündemi olan konu olmaktan çıkartılıp, yaşamın tüm alanlarında sürekli bir olguya dönüşmeli, devlet politikası yapılmalı, bu anlamda bir kültür oluşturulmalıdır.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber EMO Antalya Şubesi Başkanı İlhan Metin: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER