Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel:

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel: -(Yeni teşvik sistemi) 2023 vizyonuyla yeniden heyecanla yola koyulan ülkemizin bu heyecanına katkı sağlayacak, onu motive edecek altyapıyı da kurmuştur -En az gelişmiş bölge


GAZİANTEP (A.A) - Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, Yeni teşvik sisteminin 2023 vizyonuyla yeniden heyecanla yola koyulan Türkiyenin bu heyecanına katkı sağlayacak, onu motive edecek altyapıyı da kurduğunu söyledi.
     Şenel, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) toplantı salonunda, sanayici ve iş adamlarına Yeni teşvik sistemini anlattı.
     Sistemin hazırlık sürecinin Ekonomi Bakanlığının kurulmasıyla başladığını belirten Şenel, bunda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanın da büyük katkısı olduğunu dile getirdi.
     Yeni teşvik sisteminde uluslararası taahhütler nedeniyle yerine getirilemeyen bazı konuların bulunduğunu ifade eden Şenel, şunları söyledi:
     Hazırlanan mevzuatla (Yeni teşvik sistemi) elbette ki tüm beklentileri karşıladığımız iddiasında değiliz. Tüm sorunları çözdüğümüz iddiasında da değiliz. Ama olabilecek ne varsa tüm iyi niyetle, samimiyetle yapıldığı inancındayız. Bazı konularda uluslararası taahhütlerimiz nedeniyle yerine getiremediğimiz hususlar var. Olabilecek neyse o yapılmaya çalışıldı. (Yeni teşvik sistemi) 2023 vizyonuyla yeniden heyecanla yola koyulan ülkemizin bu heyecanına katkı sağlayacak, onu motive edecek altyapıyı da kurmuştur.
     Yeni teşvik sisteminde çözüm üretemedikleri tek alanın enerji sektörü olduğunu ifade eden Şenel, Çünkü enerji ayrı bir saha, ayrı bir koldur. Onun dışında tüm alanlarda beklentilere cevap verdik diye konuştu.
     Teşvik sisteminin hazırlık sürecinde Türkiye gerçeğini de analiz ettiklerini belirten Şenel, şöyle devam etti:
     Türkiyenin şöyle bir gereği var. Bir taraftan ödemeler dengesine yansıyan, özellikle 2011 yılında ekonomik kırılganlık değerlendirmesi yapılırken en fazla üzerinde durulan husus, cari açıkla ilgili sayın Bakanımız ve ilgililer izahatta bulundu. Türkiyenin sanayi yapısı önemli ölçüde ithal bağımlığına sahip. Bu ithal bağımlılığını çözecek alan oluşsun. Bunun için ara malı üretimini teşvik edecek, aynı zamanda teknolojik dönüşümü de teşvik edecek bir mekanizma kurulması amaçlandı. Bu nedenle stratejik yatırımlar konsepti yerleştirildi.
     En az gelişmiş bölge diye ifade ettiğimiz doğu bölgesinde, iş alanı oluşturmak, ekonomik hareketlilik meydana getirmek temel önceliğimiz oldu. Öncelikle orada insanlarımızın sırf iş kaygısıyla doğdukları, büyüdükleri yerleri, memleketlerini terk etmeyecekleri, onlara iş imkanı sunacak bir çözüm üretmek. Orada üretime yönelik bir şeyler yapılsın da ne yapılırsa yapılsın, birinci önceliğimiz o oldu. Orada istihdam yoğun, emek yoğun alanlarda yatırımı teşvik edecek mekanizmayı öncelikli hale getirdik.
     Yatırım bölgelerinin oluşturulması sırasında da objektif bir çalışma sergilediklerini dile getiren Şenel, şöyle konuştu:
     Devlette yapılan hiçbir şey gizli kalmaz. Ne kadar gizli olursa olsun bir gün kamuoyunun gündemine gelir. Kamuoyundan gizleyerek, il tasniflemesi, sıralaması yapmamız söz konusu değil. Tamamen TÜİKin 61 gösterge üzerinden yaptığı çalışmalar üzerine, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi sıralaması tespit edildi. Biz bunu bir veri olarak kabul ettik. Bunun üstünde bir oynama söz konusu değildir. Bazı iller için avantaj, bazı iller için dezavantaj oluşturabilir. Biz sadece bir ilin ekonomik, sosyal gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde hangi faktörler hakikati daha fazla yansıtır kaygısını taşıdık.
     Şenel, Türkiyenin 2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabilmesi için üretimde ve ihracatta bir sıçrama yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.
    
     -GAİB Başkanı Çıkmaz-
    
     GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da yeni teşvik sisteminin bugüne kadar yayınlanan en kapsamlı teşvik sistemi olduğunu ifade etti.
     Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için yıllarca teşvik sistemi hazırlandığını ancak bu teşvik sistemlerinin Gaziantep dışındaki illerde bir işe yaramadığını savunan Çıkmaz, Doğu ve Güneydoğunun kalkınması, bu teşvik sistemlerinin uygulanmasına bağlıdır. İşsizliğin önlenmesiyle terör de önlenecektir dedi.
     Çıkmaz, Gaziantepin, elini taşın altına koyan sanayicilerden oluşan bir sanayi, ticaret ve ihracat kenti olduğunu vurgulayarak, Kendi ülkesine, kendi iline yatırım yapılması kadar önemli bir olay olmadığını, Suriyedeki olaylar bize gösterdi. Biz de ilimize yatırım yapmak ve bu teşviklerden yararlanmak istiyoruz diye konuştu.
     Suriyedeki olaylara da değinen Çıkmaz, şunları kaydetti:
     Suriyedeki olaylar bizim bölgemizin artık canına tak etti. Oradaki mezalimin, katliamın bir an önce durmasını istiyoruz. Suriye ile 220 milyon dolarlık ticaret hacmimiz vardı. Transit geçişlerde Suriye bizim için daha önemliydi. Şu anda transit geçişlerden mahrum kaldık. Limanlarda sıkıntı var. Transit geçişlerdeki aksaklıklardan dolayı ihracatta sıkıntı yaşıyoruz. Ro-Ro seferleri yürümüyor. Bu sıkıntılar da ihracatçıları konteyner taşımacılığına yöneltiyor. Bizim bu yılki hedefimiz yüzde 25 artışla 10 milyar doları bulmaktı, ancak 9 milyar dolarda kalabiliriz.
     Açılış konuşmalarının ardından Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, sanayici ve iş adamlarının sorularını yanıtladı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER