Ekmekte yeni düzenleme uyarısı

Ekmekte yeni düzenleme uyarısı -Yeni düzenlemeye göre, ambalajsız ekmek satılamayacak


KIRŞEHİR (A.A) - Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ekmek üretimi ve satışı konusundaki yeni düzenleme ile ilgili uyarılarda bulundu.
     İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.
     Yeni düzenleme ile birlikte, ekmek ve ekmek çeşitlerinde yeni bir döneme girildiği ifade edilen açıklamada, ekmeklerin bileşiminden gramaj ve satışına kadar bir dizi yenilikleri içeren tebliğe uyulmasının zorunlu olduğu belirtildi.
     Açıklamada, daha önce ekmek üretiminde Tip 550 ekmeklik buğday unu kullanılırken, yeni uygulamayla ekmek üretiminde kepek oranı arttırılmış olan Tip 650 ve daha yüksek kül içeren ekmeklik buğday unlarının kullanılacağı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:
     Ayrıca, daha önce 100 kilo una 1,75 kilo tuz katılırken, yeni dönemde tuz oranı düşürülerek bu oran 1,5 kilograma indirilmiştir. Yeni düzenleme ile ekmek gramajlarında da değişikliğe gidilmiş olup, somun ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği en az 250 gram olarak üretilebilecek ve istenilmesi halinde 50 şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilebilecektir. Sözleşmeli olarak toplu tüketim yerleri için yapılacak ekmek üretiminde gramaj şartı aranmazken, diğer ekmek çeşitleri ise 100 grama kadar muhtelif ağırlıklarda, 250 gramdan başlayarak ise 50 şer gram arttırılmak suretiyle üretilebilecektir.
     Ekmeğin gramajına göre fiyatlandırılmasının, fırıncıların kayıtlı oldukları odalar tarafından kendi kanunlarına göre belirleneceği vurgulanan açıklamada, ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmeklerinin ambalajsız olarak piyasaya arz edilebileceği, ancak ekmek çeşitlerinin üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajsız olarak piyasaya arz edilemeyeceği, manav, kasap ve pazar yerlerinde de ambalajsız olarak satılamayacağı kaydedildi.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Ekmekte yeni düzenleme uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER