Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ünlütürk: Önümüzdeki dönemde pamuk fiyatlarında önemli değişiklik beklemiyoruz


İZMİR (A.A) - Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, pamuk fiyatlarında önemli bir değişiklik beklemediklerini bildirdi.
     Ünlütürk, yaptığı yazılı açıklamada, ICAC-Uluslararası Pamuk İstişare Komitesinin 71inci Genel Kurul Toplantısının, 07-12 Ekim 2012 tarihleri arasında İsviçrenin Interlaken kentinde gerçekleştirildiğini bildirdi.
     Toplantıda sektör adına güzel kazanımlar elde edildiğini belirten Ünlütürk, Pamuk Değer Zincirinde Sürdürülebilirliğin Sağlanması temasıyla toplanan ICAC Genel Kurulunda pamuğun üretimi ve ticareti ile ilgili devletlere tavsiye niteliğinde kararlar alındığını bildirdi. Ünlütürk, ICAC Sekreteryasının öngörüsüne göre, uluslararası pamuk ticaretinin mevcut sezonda 8 milyon tona düşmesinin beklendiğini kaydetti.
     Sabri Ünlütürk, açıklamada şu görüşlere yer verdi:
     ICAC Sekreteryasının öngörülerine göre, 2012-2013 pamuk üretim sezonunda pamuk üretiminin yüzde 6lık bir gerileme ile 26 milyon metrik tona düşeceği tahmin ediliyor. 2011 yılı mart ayında rekor düzeyde yükselen pamuk fiyatlarının önemli ölçüde düştüğüne işaret eden ICAC, 2012-2013 sezonunda pamuk tüketiminin üretimin gerisinde kalarak, stokta artışa neden olacağını öngörmekte.
     Önümüzdeki dönemde pamuk fiyatlarının stabil kalacağı yönünde beklenti söz konusu olup, pamuğun mevcut fiyatı ve tarımsal ürünlerdeki fiyat artışı dikkate alındığında 2013-2014 sezonunda dünya geneli pamuk ekim alanlarında bir düşüşe neden olabileceği düşünülüyor. Ancak, önümüzdeki dönemde pamuk fiyatlarında önemli değişiklik beklemiyoruz. Esasen pamuğun diğer tarımsal ürünlerin yanı sıra alternatif elyaflar ile de rekabet halinde olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Genel Kurul Toplantısında da görüşüldüğü üzere, polyester dünya elyaf pazarına hakim görünmekte. Bu bağlamda, polyesterin gerek elyaf kalitesi ve gerekse üretim kapasitesi açısından daha da gelişeceği öngörülmekte olup, söz konusu elyafın oluşturduğu tehdidin yakından izlenmesi gerekmektedir.
    
     Muhabir: Ramazan Ercan
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER