Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Tiryaki: -Otomotiv yan sanayi asıl sıçramayı bundan sonra yapacak -40 yıllık geçmişte kendimize ait bir otomobil markasının olmamasını başarısızlık olarak görüyorum (Fotoğraf


İZMİR (A.A) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Türk otomotiv yan sanayinde asıl sıçramanın bundan sonraki dönemde yapılacağını söyledi.
     Tiryaki, EBSOda düzenlediği basın toplantısında, Türk otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeleri anlattığı Anılarla Egede Otomotiv Tarihi kitabının tanıtımını yaptı.
     Toplantıda yaptığı konuşmada 1960li yıllarda cıvata bile yapamayan Türk otomotiv sektörünün bugün dünyanın en önemli otomotiv firmalarına yedek parça ürettiğini belirten Tiryaki, sektörde zor dönemlerin artık geride kaldığını, meyveleri toplama dönemine girildiğini ifade etti.
     Tiryaki, 40 yılda başardıklarımız, başaramadıklarımız var. Ben kendimize ait bir otomobil markasının olmamasını başarısızlık olarak görüyorum. Bizim gibi aynı dönemde başlayan Korenin bugün 5 ayrı markası var. Biz hala tartışmasını yapıyoruz dedi.
     Türkiyenin bugüne kadar yerli bir otomobil üretememesinin hükümetlerin sanayi politikalarının olmamasına bağlı olduğunu vurgulayan Mehmet Tiryaki, İlk yerli otomobil markası Devrimin üretilmesi çok büyük bir başarıdır. Bu aracın üretiminin devam ettirilmemesi ayrı bir kırılma noktasıdır. Otomotiv yan sanayi asıl sıçramayı bundan sonra yapacaktır. Sektörün 40 yıllık tohumlarının yeşerdiği dönem, zıplama noktası şimdi geldi diye konuştu.
    
     -BMCnin ilk minibüsünü Kraliçe Elizabeth kullandı-
    
     Geliri, öğrencilere burs verilmesi amacıyla Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfına (EBSOV) bağışlanacak kitapta, otomotiv sektörünün Ege Bölgesindeki gelişim öyküsü, fotoğraf, belge ve arşiv bilgileriyle anlatılıyor.
     Kitapta, İzmirde bulunan BMC fabrikasında üretilen ilk minibüs olan BMC Morrisi ilk kez 1971 yılındaki İzmir ziyareti sırasında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabethin kullandığı, spor otomobil markası olan Mini Cooperın ilk tasarımcısının da Türkiye vatandaşı olan Alec Issigonis olduğu bilgilerine yer veriliyor.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Tolga Albay
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER