Dünyanın en uç bölgesindeki Türklere ren

Dünyanın en uç bölgesindeki Türklere ren geyiği yardımı -TİKA, dünyanın en uç noktasındaki Dukha Türklerinin zorlu kış şartlarında yaşam mücadelesi verdiği bilgisi üzerine yaptığı gıda ve kıyafet yardımının ardından onların ulaşımd


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), dünyanın en uç noktasındaki Dukha Türklerinin zorlu kış şartlarında yaşam mücadelesi verdiği bilgisi üzerine yaptığı gıda ve kıyafet yardımının ardından onların ulaşımdan, taşımacılığa pek çok alanda yaşamlarını kolaylaştırabilmek için ren geyiği gönderecek.
     TİKA Başkanı Serdar Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin imkanlarının gelişmesiyle 2000li yılların başından itibaren çok hızlı şekilde Türkiyenin dış yardımlarında bir artış olduğunu belirterek, Milli gelirdeki artışın yansıması olarak Türk halkının kadir şinaslığı, vefalığı ve insani bakış açısının etkisiyle, devletin, hükümetin sağladığı maddi, manevi destekle TİKAnın ciddi manada çalışmalarını büyüttüğünü kaydetti.
     Türkiyenin 2011 yılı itibariyle resmi dış yardımlarının 1 milyar 300 milyon doları bulduğunu ifade eden Çam, şöyle konuştu:
     Bu yardımlara sivil toplum kuruluşlarını, vakıfları eklediğimizde yardım miktarı 2.5 milyar dolarla çıkıyor. 2012deki süreç tabi yaşanan Arap Baharı, Afrikadaki açılımlar ve Suriyede yaşanan krizler dikkate alındığında bu rakamın çok üzerine çıkılacağı tahmin ediliyor. Bununla ilgili çalışmalar tamamlandığında devletimiz resmi rakamları açıklayacak. Ülkemiz güçlenip, zenginleştikçe dünyadaki sorumlulukları, paylaşma çerçevesinde sorumlulukları artıyor.
    
     -Türkiyenin yardımları dünyanın en uç noktasına ulaşıyor-
    
     Çam, Moğolistanın uç noktasında, uzak coğrafyada çok küçük bir topluluk olan Dukha Türklerinin bulunduğunu bildirdi.
     Dukha Türklerinin zorlu kış şartlarında yaşam mücadelesi verdiği bilgisini alınca bir çalışma yaptıklarını anlatan Çam, şöyle konuştu:
     Çadırlara kalıyorlar, doğal ortam hayvancılık ve tarım işleriyle uğraşıyorlar. Yoğun kış şartlarında yaşıyorlar. Onlara acil yardım malzemeleri ve kıyafetler temin edip gönderdik. Dünyanın en uç noktalarından birisi. Yardımlarımız, yoğun coğrafi şartları, dondurucu soğukları, 8 metre derinliğinde, 60 kilometre uzunluğundaki donmuş gölü geçerek oraya ulaştı. Ülkemiz adına biz sizin yanınızdayız mesajını verdik. Dukha Türklerinin kapasitelerinin güçlendirilmesi, mevcut doğa koşullarında daha başarılı ve güçlü olmaları adına yaz dönemi gelince, onların yaşamında önemli bir yer tutan ren geyiği temin edeceğiz. Çünkü ren geyiği, ulaşımda, taşımacılıkta pek çok alanda Dukha Türklerinin günlük yaşamını kolaylaştırıyor ve önemli bir yer tutuyor. Zorlu doğa şartlarını geçirebilmeleri için de ren geyiği önemlidir. Dukha Türklerinin yaşadığı bölgede ren geyiği yetişmiyor. Diğer ya da farklı bir coğrafyadan ren geyiği temin edeceğiz. Dünyanın en uç noktasındaki kardeşlerimize, soydaşlarımıza ulaşılması noktasından devletimizin, hükümetimizin bize verdiği talimatlar çerçevesinde süreci takip ediyoruz. Onlara kadar ulaşan bir Türkiye var. Büyük teşekkürlerde bulundular.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Dünyanın en uç bölgesindeki Türklere ren Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER