Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü

Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü -Halk Sağlığı Müdürü Sağlam: Fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır


SİVAS (A.A) - Sivas Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, Fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır dedi.
     Sağlam, Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, fiziksel aktivitenin, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını ifade etti.
     Fiziksel aktivitenin bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisi olduğunu belirten Sağlam, şöyle devam etti:
     Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6sı fiziksel hareketsizlikten dolayı meydana gelir. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25inin, diyabetin yüzde 27sinin ve iskemik kalp hastalığının 30unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite, kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir
     Haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmasının sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacağını ifade eden Sağlam, şunları kaydetti:
     Bakanlığımızca gerçekleştirilen Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım araştırma raporuna göre, toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum içinde oranı 3,5 bulunmuştur. Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil, toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obeziteyle ilişkili hastalıkların görülme sıklığını azaltmak amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır.
     (MSÖ-EMN)
<< Önceki Haber Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER