Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü -Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kayacan: Dünyada her yedi kişiden biri yetersiz beslenmekte ve yaklaşık 925 milyon insan açlık çekmektedir


KAYSERİ (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, dünyada her yedi kişiden birinin yetersiz beslendiğini ve yaklaşık 925 milyon insanın açlık çektiğini bildirdi.
     Kayacak, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu günde, dünyada yaşanan ve küresel boyut kazanan açlığa ve temel insanlık hakkı olan sağlıklı beslenme sorununa karşı insanlığın dikkati çekildiğini vurguladı.
     Dünyada yaklaşık 925 milyon insanın açlık çektiğini belirten Kayacan, şunları kaydetti:
     Dünyada her yedi kişiden biri yetersiz beslenmekte ve yaklaşık 925 milyon insan açlık çekmekte. Bu insanların yüzde 70i kırsal tarım alanlarında küçük arazili çiftçilerden oluşmaktadır. 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı aşması beklenmekte olup, mevcut sınırlı tarım alanlarından 2 milyar daha insanın gıda ihtiyacını temin etmek gerekecek. Bu durum ise aç insan sayısının daha da artacağını göstermektedir. Hızla artan dünya nüfusu ve büyüyen açlık sorunu en küçük tarımsal üretim alanının bile üretime katılması gereğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle dünyada küçük aile tipi işletmelerin de desteklenmesi konusu ciddi şekilde gündeme gelmiştir. Bu tip küçük işletmelerin globalleşen dünyada sürdürülebilir üretim yapmaları, bir araya gelerek güç birliği oluşturmalarına bağlıdır. Bu da ancak kooperatifleşme ile mümkün olur. Bu nedenle tarımsal amaçlı kooperatifler dünyadaki açlık sorununun çözümünde anahtar rol üslenmektedir.
     Dünyada fakir ve kalkınmakta olan ülkelerde genellikle küçük arazili çiftçilerin ilkel yöntemlerle kıraç alanlarda tarımsal üretim yapmaya çalıştığını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade eden Kayacan, kullanılabilir alanlarda uygun ekipmanlarla, kaliteli tohum, yeterli gübre ve mücadele yöntemlerinin üretim ve gıda güvencesi için mutlak gerekli olduğunu vurguladı.
    
     Muhabir: Musa Özyürek
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber Dünya Gıda Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER