Dünya Alzheimer Hastalığı Gününe doğru

Dünya Alzheimer Hastalığı Gününe doğru -Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü: Alzheimer hastalığını geri döndürmek mümkün değil, ama yavaşlatmak elimizde. Bu nedenle, erken teşhis çok önemli


TRABZON (A.A) - Alzheimer hastalığını geri döndürmenin mümkün olmadığı, ancak yavaşlatılabileceği, bu nedenle de erken teşhisin çok önemli olduğu bildirildi.
     Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 21 Eylülün dünyada alzheimer Hastalığı Günü olarak ilan edildiği belirtilerek, alzheimer hastalığının unutkanlıkla başlayan, kişinin zihinsel yetilerini elinden alan ve bakıma muhtaç duruma getiren, geri dönüşsüz, ilerleyici, kronik bir ileri yaş hastalığı olduğu vurgulandı.
     Alzheimerin dünyadaki 6. en sık görülen ölüm nedeni olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Türkiyede yaklaşık 400 bin alzheimer hastasının var olduğu tahmin edilmektedir. Bu hastaların aileleri de hesaba katıldığında çok geniş bir kitleyi ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu olduğu açıkça görülmektedir. Ayrıca alzheimer tanılı hasta yakınlarının yüzde 75i hastalık hakkında bilgi sahibi değiller ve hastaya bakım verenlerin yüzde 27sinde de ciddi depresyon ve tükenme bulguları mevcuttur.
     Alzheimer hastalığında bir dizi muhtemel etkenler tartışılmakta ise de hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kalıtımın hastalıkta rolü kanıtlanmış olsa da bilim adamları bunun bütün vakalarda söylenemeyeceğini belirtmektedirler. Yaş, alzheimer için temel risk faktörünü oluşturuyor. 65 yaş öncesinde nadir olarak ortaya çıkan hastalık, 90 yaşında bin kişiden 65inde görülüyor.
     Açıklamada, alzheimer hastalarının en az yüzde 50sinin tanı ya da tedavi almadan hayatını kaybettiğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:
     Toplumda çoğunlukla yaşlılıkta normal algılanan unutkanlıkla özdeşleşip geç teşhise neden olan hastalık, beyin hücrelerini ilerleyici ve geri dönülmez bir şekilde harap etmektedir. Hastalıktan koruyan ya da hastalığı tamamıyla durduran bir tedavi yöntemi henüz olmayan alzheimere karşı günümüzde uygulanan tedaviler hastalığın bazı belirtilerini azaltarak hastanın hayatını rahatlatmak ve hastalığın klinik seyrini yavaşlatmaktadır. Son zamanlarda, hastaların tedavilere uyumlarını artırmak ve tedavi sürelerini optimize edebilmek için yeni uygulama yöntemleri de geliştirilmiştir. Hastalığı geri döndürmek mümkün değil ama yavaşlatmak elimizde. Bu nedenle, erken teşhis çok önemli. Hastalığı tanımak tedavide önemli bir silahtır. Bu nedenle, alzheimer hastalığı hakkında toplumu bilinçlendirme konusunda herkese önemli görevler düşmektedir.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Dünya Alzheimer Hastalığı Gününe doğru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER