Düğünler başladı, 20den fazla sektör hareketlendi

Düğünler başladı, 20den fazla sektör hareketlendi -Türkiyede, ilkbahar aylarıyla yoğunlaşmaya başlayan düğünler, mobilya, beyaz eşyaya, gelinlik ,fotoğraf gibi 20den fazla sektöre hareket kazandırıyor -Türikyede geçen yıl 603 bin 7


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Türkiyede bütçesi yıllık 15 milyon liraya ulaşan düğün, sünnet, nişan törenleri, 20yi aşkın sektöre hareket kazandırıyor.
     Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiyede 2012 yılında 603 bin 751 kişi evlendi. İstanbul 110 bin 478 nikahla ilk sırada yer alırken, Ankarada 36 bin 191, İzmirde 32 bin 403 çift dünya evine girdi.
     İstanbul Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Esnaf Odası (İSTDO) Başkanı Ümit Yaşar Demir, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiyede düğün sektörünün her yıl yüzde 10 büyüdüğünü bildirdi. Her 3 kişiden birinin evlenme çağında olduğunu ve bu genç nüfusun büyümeyi tetiklediğini belirten Demir, gelir artışıyla birlikte harcamaların da arttığını vurguladı.
    
     -"Gelir düzeyi arttı organizasyonlar renklendirdi"-
    
     "2001 yılında kişi başına 2 bin 500 dolar olan milli gelir, artık 10 bin dolara seviyelerine çıktı. Düğün etkinlikleri için harcanan bütçe de 10 yılda 4 kat arttı" diyen Demir, 10 yıl önce yalnız pasta kesilerek yapılan düğünlerin yerini, yemekli, bütçeye göre farklı aktiviteleri barındıran düğünlerin aldığını belirtti.
     Demir, "İstanbulda bir otelde gerçekleştirilecek düğün maliyeti davetli başına 100-250 TL, restoranlarda ise kişi başına maliyeti 75-150 lira arasında. Düğün salonundaki maliyet ise 2-7 bin lira arasında değişiyor" dedi.
     Düğün, nişan ve sünnet törenlerinin Türkiyede ekonomiye önemli oranda katkı sağladığını savunan Ümit Yaşar Demir, bir düğün hazırlığının, beyaz eşya, mobilya, gelinlik damatlık, düğün salonu, kuaför, çiçek, fotoğraf ve video çekimi gibi 20den fazla iş kolunu hareketlendirdiğini söyledi.
    
     -Yıllık 15 milyon liralık harcama-
    
     Demir, geçen yıl evlenenlerin düğün nedeniyle ortalama 20 bin lira civarında harcama yaptığını, yıllık 12 milyon liralık ekonomik hareketliliği sağlayan bu rakamın sünnet ve nişan törenleriyle 15 milyon liraya ulaştığını, Türkiyede evlilik için yapılan harcamaların otomotiv sektörüne yapılandan daha büyük bir rakam olduğunu bildirdi. Çiftlerin bu süreçte birçok eşyayı yeni aldığını, sünnet düğünü yapanların dahi evlerini boyattığını, hatta mobilyalarını yenilediğini kaydeden Demir, "Düğüne gidenlerin yaptığı hazırlıkları da bu olayın içine katarsak, düğün sektörünün dünyada adı konulmamış en büyük sektör olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
     Düğünler için alınan yüzde 18 tutarındaki KDVyi eleştiren Ümit Yaşar Demir, düğünlerin "eğlence sektörü" arasında değerlendirilmemesi, yeni yuva kuran ailelerden KDV alınmaması gerektiğini savundu.
    
     -İzmirde ilgi kır düğününe-
    
     İzmir Düğün Salonları Derneği Başkanı Levent Demirkurt ise İzmirde yaz aylarında kır düğünlerine ilginin daha fazla olduğunu söyledi. Ekim, kasım, aralık aylarında kapalı salonlarının, bunun dışında kalan dönemlerde ise kır bahçelerinin tercih edildiğini vurgulayan Demirkurt, bunun da ruhsatsız çalışan bir çok işletmenin türemesine yolaçtığını söyledi.
     "İzmirde mantar gibi kır bahçesi açılıyor" diyen Demirkurt, belediyelerin konuya ilgi göstererek ruhsat denetimlerini sıklaştırması gerektiğini bildirdi.
    
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Düğünler başladı, 20den fazla sektör hareketlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER