Doğum günü hediyesi böbrek oldu

Doğum günü hediyesi böbrek oldu -Kayseride bir kişi, yaklaşık 2 yıldır diyaliz hastası olan eşine doğum gününde böbreğini vererek, hayata tutunmasını sağladı -Böbrek naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Yılmaz: -Canlıdan nak


KAYSERİ (A.A) - Kayseride bir kişi, yaklaşık 2 yıldır diyaliz hastası olan eşine doğum gününde böbreğini vererek, hayata tutunmasını sağladı.
     Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Türkiyede erişkinlerin yaklaşık yüzde 15,7sinin böbrek hastası olduğunu söyledi.
     Böbrek rahatsızlıklarına çoğunlukla diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarının neden olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
     Ülkemizdeki diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalarının sayısı arttıkça, böbrek hastalarının sayısı da artmaktadır. Böbrek hastalıklarında şu an en iyi tedavi şekli böbrek naklidir. Ancak hastaların çok az bir kısmına böbrek nakli yapabilmekteyiz. Çünkü yeterli organ temin edilememektedir. Böbrek nakli yapılamayan hastalar diyalizle yaşamını sürdürmektedir. Diyaliz tedavisi ise hasta için çok zor bir süreçtir.
     Türkiyede organ nakillerinin yüzde 80inin canlıdan yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Zeki Yılmaz, Bu konuda ülkemiz, Güney Korenin ardından dünyada ikinci sıradadır. Ancak bu övünülecek bir durum değildir. Canlıdan nakilleri, yeterli bağış olmadığı için çaresizlikten yapmaktayız. Dolayısıyla beyin ölümü gerçekleşen hastaların organlarının bağışlanmasını artırmalıyız dedi.
    
     -Eşinin böbreğiyle hayata tutundu-
    
     Yılmaz, 2010dan beri hastanelerinde böbrek yetmezliği tedavisi gören Bahar Yahşiye (29), eşi Mehmet Yahşiden (35) alınan böbreği naklettiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
     Hastamızın böbreği çalışıyor. Eşinin durumu da gayet iyi. Bahar Hanım bundan sonra yaşamını sağlıklı kişiler gibi sürdürebilecek. Maalesef canlıdan nakillerde ilk olarak anneler organlarını veriyor, sonra kardeşler arasında organ bağışı oluyor, baba üçüncü sırada, dördüncü sırada kadınlar eşlerine organlarını veriyor. Mehmet bey, merkezimizde erkek eş olarak hanımına böbreğini veren ikinci kişi. Geçen yıl Kayseri Büyükşehir Belediyesinde çalışan zabıta memuru ilk defa eşine böbreğini vermişti. Aynı duyarlılığı bu defa Mehmet Bey gösterdi. Hem de 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kutlandığı haftada bunu yaptı. Bu örnek davranışın ülkemizde yaygınlaşmasını ve kadına yönelik şiddetin son bulmasını temenni ediyorum.
     Hayattayken organlarını bağışlayanların bu konudaki kararlarının vasiyet sayılması yönünde Sağlık Bakanlığının başlattığı çalışmayı olumlu bulduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu çabanın, kadavradan organ nakillerine ivme kazandıracağına inandığını sözlerine ekledi.
    
     -Çok güzel bir doğum günü hediyesi oldu-
    
     Eşine böbreğini veren Mehmet Yahşi ise 7 yıllık evli olduklarını belirterek, eşinin 2010dan beri diyalize girdiğini ve çok acı çektiğini anlattı.
     Eşini çok sevdiği için hiç tereddüt etmeden böbreğini verdiğini belirten Yahşi, Prof. Dr. Zeki Yılmaza teşekkür etti.
     Bahar Yahşi de çok mutlu olduğunu vurgulayarak, Eşime teşekkür ediyorum. 7 Mart benim doğum günümdü. Bana çok güzel bir doğum günü hediyesi oldu. Organ bağışı konusunda herkesin duyarlı olmasını istiyorum dedi.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel / Mustafa Yıldız
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Doğum günü hediyesi böbrek oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER