Doğru budama tekniği fındıktaki kaliteyi artırıyor

Doğru budama tekniği fındıktaki kaliteyi artırıyor -ODÜ ile Fındık Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa yürüttüğü fındıkta budama tekniği projesiyle, fındığın kalitesi artırılıyor


ORDU (A.A) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) ile Fındık Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa yürüttüğü Fındıkta Budama Tekniği Projesi ile fındığın kalitesi artırılıyor.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce desteklenen proje kapsamında, Ordu ve Giresunda belirlenen sahil, orta ve yüksek kollardaki deneme bahçelerinde fındıkta doğru budama tekniği uygulanıyor.
     Proje başkanı ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üretiminde doğru budamanın bilinmediğini söyledi.
     Üreticiler tarafından uygulanan dal kesiminin budama olarak algılandığını ifade eden Karadeniz, Bahçelerde hastalanmış dallar kesilince budama işlemi tamamlanmış olarak biliniyor. Aslında birbirinin üzerine gelen dalların çıkartılması, tek kökten çıkmış dalların büyümesi ve açılarının ayarlanması gibi bir uygulama yapılması gerekiyor dedi.
     Deneme bahçelerinde 2, 3, 4 ve 5 dallı çakıldak fındıkta budama uygulaması yaptıklarını anlatan Karadeniz, Fındık ocağındaki dal sayıları ve dalın üzerindeki belli bir kısmı kesip çıkartarak meyve dalına dönüşmesi için bir uygulama gerçekleştiriyoruz diye konuştu.
     Karadeniz, çok fazla fındık dalının çok fazla mahsul vereceğinin düşünülmesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, Az daldan da çok fazla mahsul ve birinci kalitede mahsul almak mümkün. Aflatoksinin dallarda meyvelere bulaştığını uzun süredir dile getiriyoruz. Doğru budama tekniğiyle hem aflatoksinsiz ürün elde ediyoruz hem de birinci kalitede içi dolgun, randımanlı, iri ve sağlıklı fındıkları pazara indirme şansı var ifadelerini kullandı.
     Prof. Dr. Karadeniz, isteyen üreticilerin yapılan çalışmaları deneme bahçelerinde görebileceklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Eyüp Elevülü
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Doğru budama tekniği fındıktaki kaliteyi artırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER