Doğa sporları içinde en çok balıkçılık

Doğa sporları içinde en çok balıkçılık mutlu ediyor -Akdeniz Üniversitesi BESYOda yapılan bir araştırmaya göre doğa sporları yapan kişiler arasında yaşam doyum düzeyi en yüksek olanlar balıkçılar -BESYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ard


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faik Ardahan, boş zamanlarında doğa sporlarıyla ilgilenenlerin yaşam doyum düzeylerinin yapmayanlara göre daha yüksek olduğunu, doğa sporları içinde yaşam doyum düzeyi en yüksek olanların da balıkçılar olduğunu bildirdi.
     Yrd. Doç. Dr. Faik Ardahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğa sporları yapan kişilerin yaşam doyum düzeyleri üzerine yaptıkları araştırmada, Kasım 2011-Ocak 2012 tarihleri arasında sosyal medya üzerinden doğa sporlarına ilişkin kulüp ve derneklere elektronik posta yoluyla sorular gönderdiklerini belirtti.
     Sorulara Türkiye genelindeki 326 kaya tırmanıcısı ve dağcı, 331 bisikletçi, 382 yürüyüşçü, 359 balıkçı ve 183 avcı ile bu sporlardan hiç birini yapmayan 538 kişinin cevap verdiğini kaydeden Ardahan, bu sporları yapan kişilere yaşam doyum düzeylerini 1 ile 5 arasında bir rakam vererek tanımlamalarını istediklerini ifade etti.
     Ardahan, elde ettikleri veriler derlendikten sonra ilk sırada balıkçıların yer aldığını, ikinci sırada avcılar, üçüncü sırada doğa yürüyüşü yapanlar, dördüncü sırada dağcı ve kaya tırmanıcıları, beşinci sırada da bisikletçilerin geldiğini söyledi.
     Yaşam doyumunun, bireyin yaşamdan aldığı, yaşamın içinde olmaktan duyduğu hazzın karşılığı olduğuna değinen Ardahan, şöyle devam etti:
     Yaşam doyumu kişinin kendini yaşamın neresinde gördüğü, beklediğiyle elde ettikleri arasındaki farkı karşılaştırdığında pozitif bir sonuç görmesidir. İş yaşamı dışındaki duygusal tepkisi, hayata karşı genel duruşudur yaşam doyumu. İşe yarıyor olmaktan, kendi kendine yetiyor olmaya varana kadar, tüm iş ve eylemlerini kendisinin karşılıyor olmasına varana kadar yaşam doyumunu etkileyen pek çok parametre var. Bizim araştırmamızın sonuçlarına göre de doğa sporlarından herhangisi birisiyle uğraşmak, yaşam doyumunu belirgin şekilde artırıyor.
    
     -İlk sırada balıkçılar var-
    
     Doğa sporlarının kişi üzerindeki yaşam doyum düzeylerinin de farklılık gösterdiğini belirten Ardahan, araştırma sonuçlarına göre balıkçıların yaşam doyum düzeylerinin diğer spor gruplarına göre daha yüksek olduğuna işaret etti. Balıkçılığın diğer spor dallarına göre daha ekonomik ve kolay ulaşılır olmasının bunda etkili olduğuna değinen Ardahan, balık tutma gerekçeleri arasında yemek için olanların ise sanıldığı gibi ilk sırada değil, 7nci sırada olduğunu vurguladı.
     Yrd. Doç. Dr. Ardahan, balık tutmayı tercih edenlerin daha çok rahatlamak ve doğada olmak için bu sporu yaptığına dikkati çekerek, Bu sporu yaptıktan sonra tutulan balık, bir neden değil, sonuç dedi.
     Anadolu coğrafyasının balık için çok uygun olduğunun altını çizen Ardahan, sadece deniz kıyısında değil, nehir ve göllerde de balıkçılığın kolayca yapılabildiğini söyledi. Yaşam doyum düzeyini yükseltmesi bakımından balıkçılığın kişisel mutlulukta önemli bir rolü olacağını vurgulayan Ardahan, kamu ve yerel yönetimlerin balıkçılığın yaygınlaştırılması için çalışmasının önemine işaret etti.
    
     -Doğa sporu yapmayanın yaşam doyum düzeyi düşük-
    
     Yrd. Doç. Dr. Faik Ardahan, hiçbir doğa sporuyla ilgilenmeyenlere de yaşam doyum düzeyini sorduklarını, bu kişilerde doğa sporlarını yapanlara göre yaşam doyum düzeyinin daha düşük olduğunu kaydetti.
     Bu kişilerin doğa sporu yapmamalarına gerekçe olarak, Yapmak istiyorum ama malzemem yok, etrafımdaki arkadaşlarım ilgilenmiyor, yer ve zaman yok gibi sebepler öne sürdüklerine değinen Ardahan, bu kişilerin doğa sporları yapmalarıyla ilgili mekan, maddiyat ve motivasyonla ilgili serbest zaman engelleyicileri olduğunu söyledi.
     Ardahan, Ama bu, başka bir çalışmanın konusu. Yaşam doyumu dediğimizde doğada olmak, az ya da çok yaptığınız işin niteliğine bağlı olarak yaşam doyumunuzu etkiliyor. Yapmayanlarda ise yaşam doyum düzeyleri daha düşük diye konuştu.
    
     -Amaç balık tutmak değil-
    
     Antalyada Boğaçayının denize döküldüğü yerde balık tutanlardan 30 yaşındaki Barış Bayatlı, genelde boş zamanlarını balık tutarak geçirdiğini anlattı. Balıkçılığı spor amaçlı yaptığını belirten Bayatlı, Balık tutarken beynimi dinlendiriyorum. En çok da stres atmak için geliyorum. Genelde tuttuğum balıkları yiyorum ama küçükleri geri atıyorum dedi.
     Erkek kardeşi 27 yaşındaki Muharrem Bayatlı da 15 yaşından bu yana balık tuttuğunu ifade etti. Balık tutmanın keyifli bir spor olduğunu ve severek yaptığını dile getiren Muharrem Bayatlı, tuttuğu balık sayısının önemli olmadığını, bu sporu yapmanın kendisine mutluluk verdiğini dile getirdi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Doğa sporları içinde en çok balıkçılık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER