Diyarbakır Surları, görücüye çıkacak

Diyarbakır Surları, görücüye çıkacak -Tarihi surlar, ilk kez Diyarbakırda 15 ülkeden UNESCO uzmanlarının katılımıyla düzenlenecek toplantıda görücüye çıkacak -UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan surlar, 3 gün sürecek


DİYARBAKIR (A.A) - Meral Özdemir - Kentin marka değeri olan tarihi surları, Türkiyede ilk kez Diyarbakırda 15 ülkenin katılımıyla düzenlenecek Diyarbakır Kalesi ve Tarihi Şehri ICOFORT/ICOMOS Buluşması 2013 toplantısında tüm yönleriyle ele alınacak.
     Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesinde bulunan ve asıl listeye alınması için çalışmaların aralıksız devam ettiği Diyarbakır Surları, aralarında Portekiz, İspanya, Yunanistan, Almanya, İtalya, İsveç, Norveç, Amerika, Kanada ve Mısırın bulunduğu 15 ülkeden, 55 UNESCO uzmanının katılımıyla, 11-14 Nisanda gerçekleşecek uluslararası toplantıda görücüye çıkacak.
     Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde yapılacak toplantıda, surların UNESCOnun asıl listesine alınabilmesi için yol haritası belirlenecek.
     Toplantı kapsamında ayrıca sunum yapmak üzere Türkiye ve Yunanistandan 2 ekip, Ben u Sen Burcu ile Urfa Kapıda restorasyon amaçlı 3 boyutlu belgeleme çalışması yaptı.
     Diyarbakır Müze Müdürü ve Diyarbakır Kalesi ve Surları Alan Başkanı Nevin Soyukaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Alan Yönetim Birimi ile Diyarbakır Surları ve Kalesinin, Dünya Kültür Mirası Listesine alınması için UNESCOya sunmak üzere dosyasını hazırladıklarını söyledi.
    
     -UNESCO sürecinde uzmanlarla ön çalışma-
    
     Eş zamanlı olarak alan yönetim planını da çıkardıklarını, tüm bu çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere valilik, ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile yürüttüklerini ifade eden Soyukaya, gerçekleştirilen çalışmalarla temel hedefin, Diyarbakır Surlarını Dünya Kültür Mirası Listesine aldırmak olduğunu kaydetti.
     Soyukaya, surların listeye alınabilmesi için, UNESCOnun yerelde kültürel değerin nasıl korunduğunu sorguladığını belirterek, şöyle konuştu:
     Bu bağlamda kentte çok önemli çalışmalar ve projeler yürütülmekte. UNESCO dosyası ve alan yönetim planı çalışmaları sürerken, bir yandan da farklı aktiviteler de yapıyoruz. Bu kapsamda, 11-14 Nisan tarihleri arasında 15 ülkeden UNESCOya bağlı kalelerle ilgili teknik heyet olan ICOFORT delegasyonu ile Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) ekibini Diyarbakıra davet ettik. Kültürel değerimizi uzmanlara tanıtmak aynı zamanda UNESCO sürecinde uzmanlarla bir ön çalışma yapmak istedik. Toplantılarda, 8 bin yıllık kentimizin tarihsel derinliğini vurgulayacağız. Diyarbakır Kalesinin konumlandığı noktayı, jeolojik ve jeomorfolojik açıdan değerlendirilmesi yapılacak. Daha sonra yapılan koruma amaçlı imar planı, cazibe merkezi projelerin sunumları olacak. Konuklarımız tarafından dünyadaki farklı örneklerin sunumları yapılacak. Bu toplantıyla bir nevi dosyamızı ve kültürel değerimizi görücüye çıkarmış olacağız. Amacımız, Diyarbakır Kalesini ve tarihi şehri yerinde uzmanlara tanıtmak, UNESCO sürecinde görüş ve önerilerini almak. Diyarbakır Kalesi ve tarihi kentinin alan yönetim planının hazırlanması ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine sunulmasındaki temel hedefimiz, Diyarbakır Kalesinin korumadaki sürekliliğini gerçekleştirmek. Bunu yaparken, kente, kentlilere, ülkeye, artı değere dönüştürmek, aynı zamanda da dünya kültür mirası olarak tescilletip tüm dünyanın sahiplenmesini sağlamak.
     Soyukaya, toplantıda uzmanlarca Diyarbakır Kalesinin tüm yönleriyle ele alınırken, aynı zamanda UNESCO sürecindeki yol haritasının da belirleneceğini kaydetti.
    
     -Surlar, eşsiz bir kültürel değer-
    
     Toplantı hazırlığı sürerken, Yunanistan ve Türkiyeden bir ekibin 3D teknolojisiyle Ben u Sen Burcu ile Urfakapının üç boyutlu belgeleme çalışmasını yaptığını belirten Soyukaya, şöyle devam etti:
     Çalışmada, birkaç noktadan saniyede milyonlarca ölçü alınıp, bir nokta bulutu oluşturuluyor ve bu nokta bulutlarının birleştirilmesiyle kültürel değerin rölövelendirilmesi ve restorasyonunda kullanılacak olan projeler üretiliyor. Teknik projeler üretildiği gibi aynı zamanda tanıtımda da kullanılabilecek üç boyutlu görseller ve maketler de ortaya çıkmış oluyor. Hem tanıtım hem de teknik amaçlı kullanabiliyoruz. ICOFORT çalışmaları kapsamında Yunan delegasyonu bize böyle bir teklifte bulundu. Diyarbakır Kalesi için böyle bir katkı sunmak istediler. Aynı çalışmayı bir Türk ekip de Ben u Sen Burcu için yaptı. Her iki ekibin yaptığı çalışma toplantıda yapacakları sunumlarla kamuoyu ile paylaşılacak. Surlarımız eşsiz bir kültürel değer. Dünyada ateşli silahlar üretilmeden önce inşa edilmiş ve bugüne ulaşabilmiş ender, özgün yapılardan biri. Bu önemli değeri öncelikle kendimiz için korumak zorundayız. Dolayısıyla alan yönetimi planında biz, kendimiz için nasıl koruyacağımızı, koruma ve kullanmadaki sürekliliği nasıl sağlayacağımızı ve nasıl planladığımızı anlatabilmemiz lazım. Bu konuda da çalışmalarımızı kentin tüm bileşenleri olarak eksiksiz yaptığımız takdirde kalelerin şahı olan Diyarbakır Kalesinin Dünya Kültür Mirası Listesine alınmaması için hiçbir sebep yok. UNESCOya dosyamızın normalde sunum tarihi Şubat 2014. Ancak öncesinde bir ön değerlendirme yapılabilmesi için Eylül 2014te dosyamızı sunmak istiyoruz ki eksikliklerimiz varsa tamamlayabilelim.
    
     -Dünyadaki çok önemli kalelerden biri-
    
     Yaklaşık bir hafta boyunca Urfakapıda ekibiyle belgeleme çalışması yapan Yunanistan Trakya Democritus Üniversitesinden Prof. Dr. Nikolaos Lianos da Diyarbakır Kalesinin en önemli kapılarından olan Urfakapının 3 boyutlu lazer tarama sistemiyle belgeleme çalışması yaptıklarını söyledi.
     Çalışmada taşın tam boyutunu ortaya çıkardığını belirten Lianos, Anıtlarda böyle bir belgeme çalışması yapılması çok önemli. Sadece bugün için gelecek nesiller için de önemli bir çalışma. Diyarbakır Kalesi, sahip olduğunuz en önemli miraslardan biri. Dünyadaki çok önemli kalelerden biri. Alan yönetiminin yaptığı çalışmalarla UNESCOnun bunu göz ardı etmeyeceğini düşünüyorum dedi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakır Surları, görücüye çıkacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER