Diyarbakırda arıcılığa destek artıyor

Diyarbakırda arıcılığa destek artıyor -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin artırılması için ildeki üreticilere 4 yılda yaklaşık 2 milyon lira destek verildi


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin artırılması için 4 yılda yaklaşık 2 milyon lira destek verildiği bildirildi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları Arılı Kovan Destekleme İcmaline göre desteklenen koloni sayısında her geçen gün artış yaşandığını belirtti.
     Koçkaya, 2009 yılında 65 bin 151 kişiye yapılan toplam destekleme tutarının 390 bin lira iken, bu yıl 72 bin 856 kişiye toplam 582 bin lira destek verildiğini ifade ederek, ilk üç yıl koloni başına yapılan destek tutarının 7 lira iken bu yıl 8 liraya çıkarıldığını kaydetti.
     Dört yılda bin 294 kişiye toplamda 1 milyon 843 bin lira destek yapıldığına dikkati çeken Koçkaya, Diyarbakırın iklimi ve bitki örtüsü arıcılık yapmaya elverişli. Bu nedenle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin arttırılması amacıyla 2009 yılından bu yana arılı kovan desteği uygulaması başlatıldı. Yapılan desteklerle hem arıcılıkla uğraşan kişilerin sayısı hem de desteklenen koloni sayısında artış yaşandı dedi.
    
     -Yapılan destekler arıcılığı kayıt altına aldırdı-
    
     Koçkaya, yapılan destek ve teşviklerle bölgedeki vatandaşların 2-3 kovan arıyı rahatlıkla 20-30 kovana çıkartabileceğini ifade ederek, bu özelliği ile arıcılığın bir ailenin geçimini sağlayan ana uğraş olduğu gibi ek gelir sağlayabileceği bir faaliyet olarak da düşünülebileceğini belirtti.
     Tüm dünyada sentetik katkı maddeleri içermeyen doğal gıdalara karşı büyük bir ilgi oluşmaya başladığına işaret eden Koçkaya, Arıcılık hiçbir teknolojik yatırım yapmaya gerek kalmadan katkısız ve doğal gıda üretilen bir sistemdir. Bu yüzden ekonomik değerinin önümüzdeki yıllarda kendiliğinden artacağından eminim. İlimizde Arı Yetiştiricileri Birliği ve Bal Üreticileri Birlikleri altında toplanan arıcılarımız modern tarımın önemli dallarından biri olarak kabul edilen arıcılığın ve bal üretiminin her yıl arttırılarak ekonomiye kazandırılmasında rol oynamaya devam ediyor. Yapılan destekler arıcılığı aynı zamanda kayıt altına aldırdı. Destek ve teşviklerle bölge hem arıcılığın hem de bal üretiminin merkezi haline gelecek diye konuştu.
    
     -Yörenin florası arıcılık için uygun-
    
     Diyarbakır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fahrettin Saylak, birliğe üye 490 üyeden yüzde 80inin arıcılığı profesyonel anlamda yaptığını, başka bir geçim kaynaklarının bulunmadığını söyledi.
     Doğu ve Güneydoğudan sorumlu birlik başkanı olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sağlanan destek ve teşvikler ile GAP İdaresince ilçe bazında yapılan polen tuzaklı kovan dağıtımının arıcılıkla uğraşanlara büyük katkı sağladığını tespit ettiğini ifade eden Saylak, bakanlıkça yapılan desteklerle arıcılıkla uğraşanların sayısının 4 yılda yüzde 35 oranında arttığını belirtti.
     Saylak, arıcılığın getirisinin de yüksek olduğunu kaydederek, Arıcılık fazla masraf etmeden, fazla yatırım yapmadan kolay yapılabilen bir iş. Bazı arıcılar iş gücünü birleştirip üretim yapmayı da tercih ediyorlar. Bu yıl bakanlıkla yaptığımız görüşmede yılda 94 bin ton bal üretimi olduğunu öğrendik. Bu son derece iyi bir rakam. Türkiyede artık tüm kovanlar kayıt altında. Birlik olarak arı yemlerini kontrol altına alabilmek için de çalışmalarımız sürüyor şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakırda arıcılığa destek artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER