Diyaliz hastalarının sayısı 2023te 150 bine

Diyaliz hastalarının sayısı 2023te 150 bine ulaşacak -TÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Üstündağ: -Bugün 60 bin hastamızın devlete maliyeti 1 milyar 200 milyon dolar civarındadır, 2023te tüm sağlık bütçesini diyaliz olan ha


EDİRNE (A.A) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiyedeki 60 bin diyaliz hastasının devlete maliyetinin 1 milyar 200 milyon dolar olduğunu belirterek, 2023te tüm sağlık bütçesini diyaliz olan hastalara harcasak yine başa çıkamayacağız dedi.
     Üstündağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, kronik böbrek hastalığının toplumda önemli bir sorun olduğunu ifade ederek, Türk Hipertansiyon Böbrek Hastalıkları Derneğinin yaptığı araştırmaya göre Türkiyede 7,5 milyon böbrek hastası bulunduğunu söyledi.
     Araştırmaya göre 18 yaşın üzerindeki her 6 kişiden birinin böbrek hastası olduğunun ortaya çıktığına dikkati çeken Üstündağ, Maalesef böbrek hastalığı bulgu vermeyerek sinsi olduğu için kişinin doktora müracaatı geç oluyor. Hastalar genellikle son evrede doktora müracaat ettiği için hayatını diyalize bağlı olmadan devam ettiremiyor. Bu hastaların her biri böbrek bekliyor diye konuştu.
    
     -Türkiyede kadavradan bağışlar oldukça az-
    
     Diyalizin böbreklerdeki zehri temizleyen mucizevi bir tedavi olduğunu ancak sağlıklı bir böbreğin yerini tutmadığını anlatan Üstündağ, böbrek hastaları için sorunsuz çözümün nakil olduğunu vurguladı.
     Sağlam bir böbreğin kan yapımı, tansiyonun düzenlenmesi gibi birçok özelliğinin olduğuna işaret eden Üstündağ, şunları kaydetti:
     Son döneme gelmiş böbrek hastaları için en önemli tedavi yöntemi böbrek naklidir. Maalesef böbrek nakli ülkemizde oldukça az uygulanmaktadır. Kadavradan bağışlar oldukça azdır. Geçen yıl 2 bin 500 hastaya böbrek nakli yapıldı. Bunların yüzde 25i kadavradan yüzde 75i ise canlıdan yapılmıştır. Bugün 60 bin olan diyaliz hasta sayısının 2023 yılında 150 bine ulaşacağı varsayılıyor.
     Böbrek hastalıklarını diyabet, şeker ve tansiyon gibi hastalıklar ve sigara, aşırı tuz ve şeker kullanımı da artırmaktadır.
    
     -Türkiyede 30 bin kişi böbrek nakli için sıraya yazıldı-
    
     Dünya ortalamasına göre Türkiyenin böbrek hastalıkları açısından 28. sırada yer aldığını belirten Üstündağ, böbrek nakline ihtiyacın artacağını söyledi.
     Sağlık Bakanlığının yaptığı araştırmalara göre, Türkiyede 60 bin kişinin diyaliz hastası olduğunu dile getiren Üstündağ, şöyle devam etti:
     Bu sayı 2023 yılında 150 bine ulaşacak. Bugün 60 bin hastamızın devlete maliyeti 1 milyar 200 milyon dolar civarındadır, 2023te tüm sağlık bütçesini diyaliz olan hastalara harcasak yine başa çıkamayacağız. Böbrek nakli açısından şanslı bir ülkeyiz. Gerek devlet otoriteleri gerekse dini otoriteler böbrek naklini desteklemektedir. Devletimiz, böbreklerin toprakların altında çürüyeceğine insanlar için can olmasını, onlara umut olmasını arzu etmektedir.
     Özellikle son yıllarda Sağlık Bakanlığı önemli atılımlar yapmıştır. İşin yönü değişmiştir. Kendi ailelerinden biri böbrek verdiğinde nakilde ilk sırada yine kendi akrabası olacaktır. Sadece topluma bir iyilik değildirdir bu, ileride kendi ailesinde de bir sorun çıkarsa onun için bir avantaj doğuracaktır.
     Üstündağ, böbrek hastalıklarından korunmak için sigara, aşırı tuz ve şeker kullanımından kaçınarak, rutin sağlık kontrolü yaptırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Diyaliz hastalarının sayısı 2023te 150 bine Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER