Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız

Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası -Denizli Diş Hekimleri Odası Başkan Vekili Çağrı Öncel: Avrupada diş hekimine gitme sıklığı yılda 5,0 iken Türkiyede 0,9


DENİZLİ (A.A) - Denizli Diş Hekimleri Odası Başkan Vekili Çağrı Öncel, Avrupada diş hekimine gitme sıklığının yılda 5 iken Türkiyede 0,9 olduğunu bildirdi.
     Öncel, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ağız diş sağlığının, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.
     Genel tıbbi hastalıkların ağız sağlığı üzerine olumsuz etkileri olabileceği gibi, diş hastalıklarının da genel sağlığa olumsuz etkide bulunabileceğine dikkati çeken Öncel, şunları kaydetti:
     Diş çürükleri, kalp dolaşım hastalıkları, diyabet, zatürre, kronik solunum hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, ortopedik hastalıklar, psikosomatik hastalıklar, hamilelerde düşük riski gibi hastalıkların bir nedeni olmaktadır. Türkiyede çürük, dolgulu ve çekilen diş oranı yüzde 6,17dir. Dünya Diş Hekimleri Birliği, bu değerin 1,0 olmasını hedeflemektedir. Halkımızın ağız diş sağlığının durumu bu şekildeyken Sağlık Bakanlığı, 73 milyon ülke nüfusunun ağız diş sorununu istihdam ettiği 7 bini aşan diş hekimi ile çözmekte ısrar ediyor. Kamu sağlık kurumlarında aşırı hasta birikmesine, diş hekimlerinin günde çok sayıda hasta bakmaya zorlanmalarına ve her geçen gün alınan randevuların ileri tarihlere verilmesine yol açmaktadır. Bu durumda nitelikli ağız-diş sağlığı hizmetinin sürdürülmesi mümkün değildir. Avrupada diş hekimine gitme sıklığı yılda 5,0 iken Türkiyede 0,9dir.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER