Dere yataklarının ıslahı

Dere yataklarının ıslahı -Trakya Doğalkaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Erkin: -Sazlıdere, Oğulpaşa, Havsa gibi bir çok ana dere ağaç ve bitki örtüsüyle dere özelliğini kaybetmiştir


EDİRNE (A.A) - Trakya Doğalkaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Hüseyin Erkin, Sazlıdere, Oğulpaşa, Havsa gibi bir çok ana dere ağaç ve bitki örtüsüyle dere özelliğini kaybetmiştir dedi.
     Erkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda drenaj kanalları ve dere yataklarına yeterince ilgi gösterilmediğini söyledi.
     Sazlıdere, Oğulpaşa, Havsa gibi bir çok ana dere ağaç ve bitki örtüsüyle dere özelliğini kaybetmiştir diye konuşan Erkin, bir çok drenaj kanalının rusubatla dolduğunu ve sazlık haline gelerek suyun tahliye görevini yapamaz hale ulaştığını ifade etti.
     Çeltik ekim alanlarında bulunan drenaj kanallarının bazılarının ekim alanlarını kullanan kooperatif ve çeltikçiler tarafından temizlendiğini ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Erkin, şöyle devam etti:
     Daha kötüsü orman haline gelen derelerden biri olan Oğulpaşa Deresi, birkaç yıldan beri yağışlı mevsimlerde suyunu drene edemediğinden yatağından çıkıp taşkın oluşturup karayolu ulaşımını bile keser hale gelmiştir. Yöremize büyük hizmetleri olan DSİ teşkilatı, geçmiş yıllarda açmış olduğu 350 kilometre drenaj kanalı ve 220 kilometre dere ıslahını eskiden olduğu gibi temizleyip ıslah edecek imkan ve donanıma sahiptir.
    
     -Tunca Nehri temizlenmeli -
    
     İlkbahar yağışlarını taşıyamayan dere yatakları ve drenaj kanallarından taşan suların, zarar verir hale geldiğini vurgulayan Erkin, köşy arazilerinin korunması için Tunca Nehrinin yatağının da temizlenmesi gerektiğini söyledi.
     Karaağaç by-pass kanalının da açılarak yaz aylarında da sulama amacıyla kullanılır hale getirilmesinin önem arz ettiğini savunan Erkin, bu önlemlerin alınmadığı takdirde çeltik ekimi yapılan arazilerin, aşırı su ve gübre kullanımı sayesinde çok yakında tamamen verimsiz hale geleceğini savundu.
    
     Muhabir: Rahmi Cinokur
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Dere yataklarının ıslahı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER