Deprem sonrası yıkılan evlerden çıkan eski

Deprem sonrası yıkılan evlerden çıkan eski eşyaları sergiliyor -Simav ilçesinde, 19 Mayıs 2011de meydana gelen depremde ağır hasar gören evlerin yıkımını üstlenen kişi, bu evlerden çıkan tarihi eşyaları dükkanında teşhir ediyor


KÜTAHYA (A.A) - Kütahyanın Simav ilçesinde, 19 Mayıs 2011de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören evlerin yıkımını üstlenen kişi, bu evlerden çıkan tarihi malzemeleri dükkanında sergiliyor.
     Yaklaşık 70 bin nüfuslu Simavda yaşanan deprem, ilçe genelinde 713 evde ağır hasara neden oldu. Birçoğu eski olan bu evler, depremden sonra iş makineleriyle yıkıldı.
     Evlerden bir bölümünün yıkım işini üstlenen Mehmet Olgun, konut sahiplerinden izin alarak bu binalardan çıkan eski malzemeleri topladı ve dükkanında teşhir etmeye başladı.
     Olgun, AA muhabirine, yıktırdığı evlerden çok sayıda toprak ve bakır kap, küp, orak, balta, çapa, kandil, halı, kilim, heybe gibi malzemeler çıktığını söyledi.
     Bunları, Tabakhane Mahallesindeki iş yerinde sergilediğini belirten Olgun, şöyle konuştu:
     Burada babadan oğula, hatta toruna kalan ev gereçleri, ahşap evleri süsleyen objeler, Simavın tarihsel kültürü ve geleneklerini yansıtan yüzlerce obje var. Yıkılan ve yıkımını yaptığımız binalardan konut sahiplerinin izniyle aldığımız bu objelerin tamamı, geçmiş bir tarihin yok olmaktan kurtarılmış birer tanığıdır. Bunların tamamına yakını birer antikadır. Bu malzemeleri elime alınca kendimi sanki tarihe dokunur gibi hissediyorum. Sanki her birinde bir yaşam, her birinde hayata çoktan veda etmiş insanların el izleri var.
     Olgun, üretilmesinin üzerinden 50 yıldan fazla süre geçen her objenin, antika eser sayılabileceğini ifade etti.
     Evlerdeki atıl durumda olan eserleri gün yüzüne çıkarmaya çalıştığını dile getiren Olgun, antikacılığı ve koleksiyonerliği özendirmeye çalıştığını anlattı.
     Olgun, antika malzemelerin yeniden hayat bulması ve bunlara hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Deprem sonrası yıkılan evlerden çıkan eski Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER