Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer: -Önümüzdeki aylarda ithalatın daha fazla gerileyeceği ve ihracatın daha hızlı artacağı bir Türkiye ekonomisi göreceğimizi düşünüyoruz -DENİB Başkanı Süleyman Kocasert: -Bu


DENİZLİ (A.A) - Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Bugün cari açığın gerilemesinde dünyada emtia fiyatlarında ve petrol fiyatlarında yaşanan gerilemenin de payı olduğunun altını çizmeliyiz dedi.
     Kocasert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiyenin cari açığının 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 8 milyar dolar azalarak, 21,2 milyar dolara gerilediğini hatırlattı.
     Ekonominin yumuşak karnı olan cari açık miktarının gerilemesini olumlu bir gelişme olarak nitelendiren Kocasert, şunları kaydetti:
     İhracatta Türkiyenin yıl sonu hedefi 148 milyar dolar. 2011 yılının Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 57 iken, 2012 yılının Nisan ayında bu oran yüzde 66ya yükseldi. İhracatımızın ağırlıklı bölümünün avro ile gerçekleştiriliyor olmasından ötürü, dolar-avro paritesinin dolar lehine olmasının dış ticaret açığını olumsuz etkilediğini biliyoruz. Buna rağmen ihracatın ithalatı karşılama oranındaki pozitif gelişme başarılı bir performans olarak nitelenmeli.
     Cari açıkta kalıcı çözüm için enerji ithalatını azaltmak gerektiğine dikkati çeken Kocasert, Geçen sene gerçekleşen 105 milyar dolarlık dış ticaret açığının yarısından fazlası enerji ithalatından kaynaklandı. Bugün cari açığın gerilemesinde dünyada emtia fiyatlarında ve petrol fiyatlarında yaşanan gerilemenin de payı olduğunun altını çizmeliyiz. Diğer taraftan yeni teşvik paketiyle en üst düzeyde desteklenecek olan enerji yatırımlarının hayata geçmesiyle, cari açığın kalıcı çözümüne önümüzdeki yıllarda önemli katkı sağlanacağını düşünüyorum diye konuştu.
    
     -DTO Başkanı Necdet Özer-
    
     Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, cari açığın gerilemesinin alınan önlemler ve Merkez Bankası politikalarının somut sonucu olduğunu ifade etti.
     Özer, şöyle devam etti:
     Önümüzdeki aylarda ithalatın daha fazla gerileyeceği ve ihracatın daha hızlı artacağı bir Türkiye ekonomisi göreceğimizi düşünüyoruz.
     Cari açığın dengeli bir şekilde gerilemesi işadamlarını mutlu ediyor. Türkiye artık kabuğuna sığmıyor. Türkiye yatırım alıyor, Türk işadamları dünyanın her yerine yatırım yapıyor. Türkiye doğrudan yatırım almaya ve yatırımlar yapmaya devam edecektir. Yeni yatırım teşvik sistemi çalışmalarının, yatırım girişlerini artırma ve cari açığı kalıcı olarak azaltma konusunda etkisi inkar edilemez bir gerçektir. Yeni teşvik sistemi çalışmaları ile Türkiye yabancı yatırımcılar için daha da güvenli bir liman haline gelmiştir.
     Dış ticaret açığını ve cari açığı azaltmanın yolu, üretilmesi mümkünken ithal edilen ürünleri Türkiyede üretmekten, ihracattaki katma değeri yükseltip yeni pazarlara daha ciddi nüfuz etmekten, hizmet sektörü ihracatını daha da artırmaktan geçiyor, Türkiye bunu başardı. Türk sanayicisi, sanayisini ihracat odaklı bir yapıya dönüştürerek çalışmalarını sürdürüyor.
    
     -DSO Yönetim Kurulu Başkanı Keçeci-
    
     Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci ise Türkiyedeki cari açığın yüzde 10lardan yüzde 5lere inmesi gerektiğini ifade etti.
     Cari açığın kapatılması konusunda alınan tedbirlerin sonuç verdiğini belirten Keçeci, şu görüşleri dile getirdi:
     İhracat ve ithalat rakamları halen istenilen düzeyde değil. İhracatın daha da artırılması ithalatın da aynı oranda düşürülmesi gerekiyor. Bu da ancak ithal ettiğimiz katma değerleri yüksek olan ürünleri kendimiz ürettiğimiz zaman gerçekleşebilecektir. Dalgalı denizdeki ekonomimiz dingin sulardaki yerini almıştır. Avrupa krizle boğuşurken cari açığın kapanıyor olması takdirle karşılanıyor. Ama cari açık kapanıyor diye ipleri elimizden bırakmadan daha çok çalışmamız gerekiyor. Cari açık riski halen var ama bu riskin kapatılması için yapılan çalışmaları da görmezden gelemeyiz.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Mustafa Dermencioğlu / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Fazilet Özer
<< Önceki Haber Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER