Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Öztürk:

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Öztürk: Türkiyede, koroner kalp hastalığının 40 yaşından sonra erkeklerde saptanma olasılığı yüzde 49, kadınlarda yüzde 32dir


DENİZLİ (A.A) - Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Kardiyoloji Uzmanı Mehmet Öztürk, Türkiyede, koroner kalp hastalığının en sık ölüm sebepleri arasında yer aldığını belirterek, 40 yaşından sonra bu hastalığın saptanma olasılığının erkeklerde yüzde 49, kadınlarda yüzde 32 olduğunu bildirdi.
     Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, yaşın, hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir faktör olduğunu belirtti.
     Koroner kalp hastalığının Türkiyede en sık ölüm sebepleri arasında yer aldığına dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:
     Türkiyede, koroner kalp hastalığının 40 yaşından sonra erkeklerde saptanma olasılığı yüzde 49, kadınlarda yüzde 32dir. Hastalık, genellikle yağlı bir maddenin oluşturduğu plaklar nedeniyle ortaya çıkar. Koroner kalp hastalığı olanlarda, hareket ederken özellikle egzersiz sırasında zorlanmalar yaşanabilir. Egzersiz sırasında sıkıştırıcı bir ağrı olduğunu söylerler ve hareketi tamamlayamazlar. Dinlenme ihtiyacı hissederler. Biraz dinlendiklerinde ise bu ağrı geçebilir. Bunların dışında nefes darlığı, göğüste basınç hissi ve yanma, yorgunluk kalp hastalığının belirtisi olabilir.
     Koroner kalp hastalığının önlenmesi için kişisel çabanın önemli olduğunu ifade eden Öztürk, yağ oranı düşük gıdalar tüketilmesi, kolesterolün düzenli olarak ölçtürülmesi, düzenli yemek alışkanlığı edinilmelisi ve sigara içilmemesi önerisinde bulundu.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer / Halil Şahin
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Öztürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER