Trabzon'da 7 yıl önce eğitim öğretime başlayan okuldaki öğretmen sorunu çözülmediği için öğrenciler mağdur oluyor. 2008 yılında eğitime başlayan Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Denizcilik Alanı, bölüm öğretmenlerinin yetersizliği nedeniyle 'yeterlilik belgesi' alamıyor. Dolayısıyla mezunlar, gemilerde çalışamıyor ve meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakkından mahrum oluyor. Milli Eğitim ise alan için uygun eğitimci talep etmek yerine daha önce 'yeterli' denilen okula yeni malzeme alımı için ödenek istiyor.
Denizcilik okulları, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatlarına göre eğitim görüyor, yetkilendirmeyi ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İş Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü yapıyor. Kurumların talep ettiği denetimi de MEB ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı elamanlarından oluşan tetkikçiler yerine getiriyor. Tetkikçilerin verdiği rapor kurumların yeterliliklerini belirliyor.
Yaklaşık 7 yıl önce Trabzon Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi olarak eğitime başlayan okul, sonraki yıllarda mesleki eğitimde yapılan mevzuat değişiklikleriyle Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde Denizcilik Alanı olarak faaliyetine devam etti. Fiziki donanımlarını tamamlayan okul, havuz ve malzeme eksikliklerini farklı okul ve kurumlarla yaptığı protokollerle çözdü. Gerekli donanımları tamamlayan okul, 2011 yılında makine zabitliği yetki belgesi talebinde bulundu. Ancak donanım yeterli bulunurken, 'eğitimci yetersizliği' nedeniyle bu talebi uygun görülmedi ve 'sınırlı makine zabitliği' yetkisi verildi.
Denizcilik Eğitimi İzleme ve Değerlendirme Komitesi, 2013 yılında yapılan yeni yetki başvurusunu da yine 'eğitimci yetersizliği' nedeniyle okula 'makine zabitliği' yetki belgesi vermedi. 2014 yılı şubat ayında hazırlanan bir başka rapora göre de ilgili bölümde görev yapan 3 alan öğretmeni denizcilik eğitimi vermeye haiz görülmüyor. Söz konusu raporda, bölümde görev yapan 3 gemi makineleri öğretmenin bazı dersleri vermek için istenen 'denizci eğitimci belgesine' sahip olmadıklarının altı çiziliyor.
Okulun talebi üzerine hazırlanan tetkik raporlarda ise bölümün 'tüm eğitimler için donanımlı ve yeterli olduğu' savunuluyor. Ancak, İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin gerekçesinde dikkat çektiği öğretmenlerin yetersizliğine hiç değinilmiyor. 7 yıl içerisinde düzenlenen tetkik raporlarında 'tüm eğitimler için donanımlı ve yeterli' olduğu savunulan okul için 2014 yılında düzenlenen raporda ise 'donanım eksikliği' olduğu iddia ediliyor. Önce tam donanımlı olduğu savunulan okul için geçen yıl farklı bir adım atılıp, yeni malzeme alımı için 350 bin TL ödenek talep edilmesi dikkat çekiyor.
HEM 'DONANIM YETERLİ' DENİLİYOR HEM DE MALZEME İÇİN ÖDENEK İSTENİYOR
Denizcilik Bölümü'nün donanım açısından yeterli olduğu, tetkik raporları ve İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin eski kararlarında tespit edilirken, öğretmen yetersizliği konusunda MEB adım atmıyor. Daha önce bölümün donanım için yeterli olduğunu savunan yetkililer, bu kez makine zabitliği yetki belgesinin malzeme eksikliğinden dolayı verilemediğini iddia ediyor.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okul yönetiminin yazılı talep doğrultusunda, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nden 350 bin TL ödenek talep etti. Gerekçede, "Denizcilik Eğitimi Ölçme Hususları ile ilgili eğitim yönergesine uygun şartlar oluşmadığında bu alanda verilen makine zabitliği yetki belgesi verilememektedir. Bu nedenle mevcut atölyelerimizde eksik olan demirbaş, eğitim setleri ve eğitim öğretim ortamının standartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Yetki belgesinin öğrencilere verilememesinden gelen ciddi veli ve öğrenci baskısı oluşması da işin diğer bir boyutu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle alan olarak yaptığımız piyasa araştırması neticesinde gerekli olan makine teçhizatların alınabilmesi için 2015 yılı mali yıl ödeneğinden 350 bin TL tahsis edilmesini arz ederim." ifadeleri dikkat çekiyor. Yazıda, İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin sürekli dikkat çektiği 'eğitimci yetersizliğine' hiç değinilmemesine ise hiç şer verilmiyor.
VELİLER DERTLİ
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Denizcilik Alanı'nın yetki belgesini alamaması en çok öğrencilere zarar veriyor. Okulu bitirdiklerinde yapacakları stajın ardından gemilerde makine teknikeri olarak çalışabilecek öğrenciler, hayal kırıklığı yaşıyor. Öğrenciler, 'yeterlilik belgesi' olmadığı için mezun olunca gemilerde çalışamıyor, sınavsız geçiş hakları olan meslek yüksek okullarına kaydolamıyor.
Duruma tepki gösteren öğrenci velilerinden Bekir Sami Emiroğlu, sorunun bir an önce çözülmesini talep etti. Emiroğlu, mezun olacak öğrencilerin sınırlı yetki belgesi ile hiçbir gemide çalışamayacağını söyledi. Sorunun çözülmesi için çalmadık kapı bırakmadığını anlatan Emiroğlu, Milli Eğitim Müdürlüğü'nü öğretmenlerinin yetersizliğini arka plana atmakla suçladı. Emiroğlu, daha önce eğitim için yeterli malzemenin bulunduğu söylenmesine rağmen, 7 yıl sonra malzeme eksikliğinin gerekçe gösterildiğine dikkat çekti. Raporlara göre okulun donanım olarak yeterli olduğunu öne süren Emiroğlu, "Eksikleri için alternatif çözümler bulunmuş ve bunu da ilgili bakanlıklar kabul etmiş. Sorun, yine yetkililerin de tespitine göre öğretmenlerin yetersizliğidir. 2015 yılında malzeme için 350 bin TL ödenek isteyen Milli Eğitim Müdürlüğü, geçen yıl okul için 'Karadeniz bölgesindeki denizcilik alanında eğitim veren okullar arasında fiziksel ve donanımsal açıdan en geniş imkanlara sahip, hiçbir donanım eksikliği yoktur' diyordu. Peki ne oldu da şimdi 350 bin TL'lik malzeme almaya karar verdiler. Burada sıkıntı eğitimcilerin yetersizliğidir. Eğitimci istemek yerine malzeme talep ediyorlar. Uygun eğitimciler bulunmadan malzeme almak sorunu çözmeyecek. Başka yollara girerek devleti zarara uğratmaya kimsenin hakkı yok." dedi. CİHAN