Deniz kaplumbağalarının göç yolları takip altına

Deniz kaplumbağalarının göç yolları takip altına alınacak -Samandağda bir kaplumbağanın sırtına yerleştirilen cihaz sayesinde Yeşil deniz kaplumbağaları ve caretta carettaların göç yolları takip altına alınacak -Hatay Valisi Lekesiz:


HATAY (A.A) - Hatayın Samandağ ilçesinde bir kaplumbağanın sırtına yerleştirilen cihaz sayesinde yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia Mydas) ve caretta carettaların, göç yolları takip altına alınacak.
     Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska ve Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Bektaş Sönmezin geliştirdiği uydu cihazıyla kaplumbağaların göç yollarının takip edilmesine ilişkin sistemle ilgili, Samandağ Çevlik sahilinde düzenlenen etkinlikte konuşan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Akdeniz kumsallarında deniz kaplumbağalarının 21 ayrı noktada yumurtlama alanı olduğunun bilindiğini söyledi.
     Lekesiz, Akdeniz sahillerinde yaklaşık 300-400 civarında da caretta caretta olduğunun, bunların yaklaşık yüzde 20-25inin Samandağdaki 14 kilometrelik Çevlik sahilinde muhtelif yerlerde yumurtladığının bilindiğini ifade etti.
     Yaklaşık üç yıldır kaplumbağa yavrularının denize kavuşmalarını bizzat yerinde takip edildiğini belirten Lekesiz, şunları kaydetti:
     Kaplumbağaların göç yolları, denizdeki hareketleri, izledikleri güzergahları öğrenebilmek amacıyla Samandağ Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğine valilikten ödenek aktardık. 10 bin lira karşılığında bir cihaz temin edildi. Bu cihaz da hayvanın sırtına usulüne uygun şekilde, onun yaşam konforunu bozmayacak şekilde montajı yapıldı. Bu kaplumbağayı internetten dünyanın neresine giderse gitsin canlı olarak takip edebileceğiz. Hazırlanan sistem Samandağa gelen kaplumbağaların göç yolları ve yaşam alanlarının belirlemesi sağlayarak, akademisyenlerin sağlam veriler elde etmesine imkan sunacak.
     Lekesiz, kaplumbağaya Defne adını verdiklerini de söyledi.
    
     -Prof. Dr. Yakup Kaska-
    
     Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska ise kaplumbağaların sahile gelip yumurta bıraktıklarını bildiklerini ancak daha sonra denizde nereye gittiklerini tespit etme imkanı bulamadıklarını kaydetti.
     Kaplumbağanın sırtına takibini sağlamak amacıyla bir çip yerleştirdiklerini anlatan Kaska, Kaplumbağanın bundan sonra nereye göç edeceğini bilinmesi hem bilim dünyası hem de bölge insanı için bir ilk olacak. Böylece uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan bir türün nasıl koruma altına aldığını tüm dünyaya göstermiş olacağız diye konuştu.
     Kaska, kaplumbağaya takılan cihazın bir cep telefonu gibi çalıştığını, suyun üstüne çıktığı zaman anten uyduya sinyal göndererek kaplumbağanın nerelerde dolaştığının dünyanın her yerinden söz konusu adrese girilerek takip edilebileceğini ifade etti.
     Cihaz yaklaşık olarak bir yıl süreyle kaplumbağa hareket ettiği sürece gün gün nerelere gittiğini, nerelerde gecelediğini, kışladığını takip edebileceklerini belirten Kaska, deniz kaplumbağalarının yıl boyunca hareketlerinin takip edilmesinin bilim dünyası için önemli bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.
     Daha sonra kaplumbağa doğal ortamına bırakıldı.
    
     Muhabir: Abdulgafur Kılıç / Volkan Kaşık
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Deniz kaplumbağalarının göç yolları takip altına Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER