DEAH böbrek nakillerine başladı

DEAH böbrek nakillerine başladı -Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yağmur: Diyarbakırda 600 hasta diyaliz tedavisi görüyor, 60 hasta böbrek nakli bekliyor önümüzdeki günlerde ise 10 hastaya daha b


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (DEAH) açılan organ nakil merkezinde ilk olarak 3 hastaya böbrek nakli yapıldı.
     Başhekim Prof. Dr. Yusuf Yağmur, hastanede yapılan ilk böbrek ameliyatları nedeniyle basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
     Böbrek nakil merkezi olmak için 1 yıldır uğraş verdiklerini belirten Yağmur, çalışmaları sonucunda Sağlık Bakanlığının hastanelerini böbrek nakil merkezi olmaya uygun bulduğunu kaydetti.
     Gerekli altyapıyı tamamladıktan sonra ilk olarak 3 hastanın böbrek naklini gerçekleştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Yağmur, şunları söyledi:
     Böbrek nakli gerçekleştirilen hastalarımızın sağlık durumları gayet iyi durumda. Nakillerde annenin çocuğuna ve bir kadının ise eşine böbreğini vermesi bizleri duygulandırdı. Eğitim ve araştırma hastaneleri arasında böbrek nakli gerçekleştiren az sayıda hastanelerden biriyiz. İstanbul, Ankara ve İzmirde böbrek nakilleri çok yoğun bir şekilde gerçekleşiyor. Yaklaşık 3 ay önce Diyarbakırda da Dicle Üniversitesi böbrek naklini başarıyla gerçekleştirdi. Hastanemizde kısa süre içinde büyük mesafeler katederek böbrek nakline başladı. Şu an hedeflerimiz arasında karaciğer naklini gerçekleştirmek bulunuyor.
     Türkiyede yaklaşık 35 bin hastanın böbrek nakli beklediğini ve 70 bin hastanın da diyaliz tedavisi gördüğüne dikkati çeken Yağmur, Sağlık Bakanlığının verilerine göre, bu oranların her yıl yüzde 10 artması bekleniyor. Bu nedenle 4-5 yıl sonra diyaliz tedavisi alan kişi sayısının yüz binleri bulması bekleniyor. Diyarbakırda 600 hasta diyaliz tedavisi görüyor, 60 hasta ise böbrek nakli bekliyor, önümüzdeki günlerde 10 hastaya daha böbrek nakli yapacağız. Diyaliz tedavisi önemli ama hastayı makineye bağlıyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının ülkemizde böbrek nakil merkezlerinin sayısını artırmak için önemli projeler hazırlıyor. Bizlere desteklerinden dolayı Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağa teşekkür ediyorum şeklinde konuştu.
     Nefroloji uzmanı Doç. Dr. Ramazan Danış ise, böbrek naklinin yaşamı uzattığını ve hastanın diyalize bağlı kalmaktan kurtardığını vurguladı.
     Konunun ekonomik yönüne de dikkati çeken Danış, Bir diyaliz hastasının ülkeye maliyeti yılda 23 bin dolar, bir organ nakli ise 10 bin dolardır. Böbrek nakli yaptığımız hastalardan biri ömründe idrar yaptığını görmemiş. Ancak dünden beridir yaklaşık 14 litre idrar çıkartıyor. İdrar torbası yetiştiremiyorduk dedi.
     Annesinin verdiği böbrekle diyaliz tedavisinden kurtulan İbrahim Bikeç (21), böbrek naklinin çok önemli olduğunu ve ameliyattan sonra sağlığına kavuştuğunu söyleyerek daha da önemlisi artık diyalize bağlı yaşamaktan kurtulduğunu ifade etti.
     Eşinin verdiği böbrekle sağlığına kavuşan Ramazan Kurt (51), böbrek nakil merkezine herkesin bağış yapmasını istedi. Eşine böbreğini veren Fatma Kurt (57) ise Eşime seve seve böbreğimi verdim ameliyatı gerçekleştiren doktorlarımıza teşekkür ediyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: Aziz Aslan-Naim Boşkut
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber DEAH böbrek nakillerine başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER