Dallarında diken, köklerinde şifa var

Dallarında diken, köklerinde şifa var -Halk dilinde "tavşan memesi" ve "dişi kuşkonmaz" olarak bilinen dikenli çalının ilaç sanayisinde kullanılması, köylüler için gelir kaynağı oldu


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Halk dilinde "tavşan memesi" ve "dişi kuşkonmaz" olarak bilinen dikenli çalının ilaç sanayisinde kullanılması, köylüler için gelir kaynağı oldu.
     Samsunun 19 Mayıs, Bafra, Alaçam, Yakakent ve Vezirköprü ilçelerinde köylüler tarafından sökülüp satılan bitkiyle ilgili bilgi veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu, Latince adı "Ruscus Aculeatus" olan bitkinin birçok alanda kullanıldığını söyledi.
     Kevseroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk dilinde "tavşan memesi ve dişi kuşkonmaz" olarak bilinen çalının, bitkisel tedavide önemli olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
     "İlaç sanayisi için önemli bir bitkidir. İştah açıcı, ateş düşürücü, idrar söktürücü özellikleri vardır. Damar hastalıklarında, mikrop öldürücü, mafsal ağrıları, ayak ağrısı, bacak krampları, basurda, menopozda, ödemde, bacak ödeminde, varis, taş ve kum dökücü, idrar artırıcı ve terletici olarak kullanıldığını biliyoruz. Bu nedenle eczane gibi bitki olarak da bilinmektedir."
    
     -Bitki toplayıp ayda bin 500 lira kazanıyorlar-
    
     Bölgede söz konusu bitkiyi toplayarak satışını yapan Yaşar Ergün, ilaç sanayisinde kullanılan bitkiyi toptancılara sattıklarını, onların da çeşitli Avrupa ülkelerine gönderdiğini söyledi.
     Büyük talep gören bitkiden azımsanmayacak gelir elde ettiklerini anlatan Ergün, şöyle konuştu:
     "Biz sadece 19 Mayıs ilçesinde 50 hane bu bitkiyi topluyoruz. Günlük yaklaşık bir ton ürün topluyoruz. Ek gelir kaynağımız oldu. Yöremizde oldukça bol bulunan tavşan memesini toplayarak ek gelir elde etmenin yanında yeni yetişecek bitkinin gelişmesine de katkı sağlamış oluyoruz. Bir ayda bin ile bin 500 lira arasında kazanç sağlıyoruz. Bitkilerin köklerini çıkararak ayıklıyoruz. İstanbul ve İzmirden gelen aracılara satıyoruz. Aracılar vasıtasıyla Türkiye ve Avrupadaki ilaç fabrikalarına gönderiliyor."
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Dallarında diken, köklerinde şifa var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER