Çukurovada çiftçinin kulağı TMOda

Çukurovada çiftçinin kulağı TMOda -Türkiyenin buğday üretiminin yaklaşık yüzde 10unun üretildiği Çukurovada hasat başlarken, üreticiler TMOnun açıklayacağı alım fiyatını bekliyor -Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Tezcan: Bölgede


ADANA (A.A) - Türkiyenin buğday üretiminin yaklaşık yüzde 10unun üretildiği Çukurovada hasat başlarken, üreticiler TMOnun açıklayacağı alım fiyatını bekliyor.
     Adananın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine, Türkiyenin önemli buğday üretim merkezlerinden biri olan Çukurovada havaların iyi gitmesiyle geçen hafta başlayan hasadın, 20 Hazirana kadar tamamlanmasının beklendiğini söyledi.
     Çukurovada geçen yıl 2,5 milyon dekar olan buğday ekim alanlarında bu yıl yüzde 25lik bir daralmanın olduğunu ifade eden Tezcan, Bu daralma buğdayın girdi maliyetlerinin yüksek olmasından ve geçen yıl hasat sonrasında fiyatların gerilemesinden kaynaklandı. Ürününü hemen satmayan üreticiler, zarar etti. Buğday çiftçiye çok para kazandıran bir ürün değil. Çukurovalı üreticiler buğdayın yerine yer fıstığı, mısır ve ayçiçeğine yöneldi dedi.
     Tezcan, Çukurovanın Türkiyede ilk hasadın yapıldığı yer olduğunu dile getirerek, Çukurovada üretilen buğday, turfanda ve kalitesi yüksek bir üründür. Bölgedeki üreticilerin kulağı Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) açıklayacağı alım fiyatında. Beklentimiz 70 kuruş civarında. Buğday, stratejik bir ürün, olmazsa olmaz. İleri ki yıllarda buğday rekoltesinin daha da geriye gitmemesi için TMO, bir an önce alım fiyatını açıklayarak devreye girmesi gerek diye konuştu.
     Türkiye genelinde de bu yıl rekoltede bir azalmanın söz konusu olduğuna değinen Tezcan, şunları kaydetti:
     Türkiye genelinde geçen yılki rekolte 20 milyon ton, Çukurovanın da 1 milyon 300 bin tondu. Bölgede hasat başladı, ancak ekim alanları yüzde 25 oranında daraldığı için rekolte az olacak. Bu yıl Çukurovada rekoltenin 1 milyon tonun altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Şu anda ofis fiyat açıklamadığı ve alımlara başlamadığı için bazı üreticiler, ürünlerini tüccara 60-63 kuruştan veriyor. Üreticinin buğdaya küsmemesi ve emeğinin karşılığını alabilmesi için TMOnun iyi bir fiyat açıklaması gerek. Umudunuz da bu yönde.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar / Ali Güreli
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Çukurovada çiftçinin kulağı TMOda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER