ÇTSOda Yeni teşvik sistemi tanıtım toplantısı

ÇTSOda Yeni teşvik sistemi tanıtım toplantısı -Ekonomi Bakanı Çağlayan: (1) -Türkiye, mukayese edilmeyecek kadar çok önemli başarılara imza attı. Biz bugün bununla yetinmiyoruz. -Türkiye, adeta 300 kilometre hız sınırı yap


ÇANAKKALE (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiyenin, mukayese edilemeyecek kadar çok önemli başarılara imza attığını belirterek, Biz bugün bununla yetinmiyoruz. Bugün diyoruz ki; Türkiyenin gelmiş olduğu nokta önemli ama yetmez dedi. Çağlayan, Türkiyeyi, Adeta 300 kilometre hız sınırı yapabilecek, 300 beygirlik bir otomobile benzetti.
     Bakan Çağlayan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında (ÇTSO) düzenlenen Yeni teşvik sistemi bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, planlı, programlı bir ziyaret gerçekleştirdiği böylesine önemli bir ilde, önemli bir gündemin olduğu dönemde bu toplantıyı yaptığını söyledi.
     Çağlayan, yeni teşvik sistemi ile ilgili tanıtım toplantılarının ilkini Türkiyenin en fakir şehri olan Muşta, ardından Şanlıurfada, daha sonra da Vanda gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Çağlayan, Türkiyenin en doğusuna gittiklerini, bugün de en batısına, Gazi Mustafa Kemal önderliğinde Mehmetçiğin, adeta bir bağımsızlık savaşının beşiği olan ve 5 bin yıllık tarihe sahip, Türkiye açısından son derece hem stratejik hem ekonomik anlamda öneme sahip olan Çanakkalede gerçekleştirdiklerini bildirdi.
     Teşvik tanıtımlarını sadece Türkiye ile sınırlı tutmadıklarını, Çin, Japonya, Güney Kore başta olmak üzere Avrupanın birçok ülkesinde Amerikada, da gerçekleştirdiklerini belirten Çağlayan, geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile önemli seyahatleri gerçekleştirdiklerini anlattı.
     Azerbaycan, Ukrayna ve Bosna Hersekte, gerek ekonomik girişimlerin artırılması ve yeni teşvik sisteminin tanıtılması noktasında, bakanlar ve iş alemiyle bir araya geldiklerini ifade eden Çağlayan, ardından Avusturyaya gittiğini kaydetti.
    
     -Avusturyanın Türkiye ilgisi-
    
     Avusturyanın dünyaca ünlü ve önemli firmalarının Türkiyede yeni teşvik sistemi ile beraber yeni yatırım yapma plan ve hedefleri konusunda önemli temaslarının olduğunu açıklayan Çağlayan, Avusturya firmalarının Türkiyeye gösterdiği ilgi ve alakayı bir kez de yerinde tespit ettiklerini bildirdi.
     Avusturyanın yaş ortalamasının 47ye gelmiş bir ülke olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bu ülkede haftalık çalışma saatinin sadece 37, nüfusünün ise 8,5 milyon olduğunu bildirdi.
     Bizim Avrupadaki, dünyadaki Türk varlığımız neredeyse 6 milyon diyen Çağlayan, Avusturyanın geçen yıl Türkiyeye en fazla yatırım yapan ülkeler arasında, birinci olduğunu söyledi.
     Bu yılın 7 ayında Avusturya firmalarının ülkeye en fazla yatırım yapan ikinci ülke olduğunu dile getiren Çağlayan, 2002den sonra hükümetleri döneminde başlayan uluslararası yatırımların Türkiyeye çekilmesi noktasında, Avusturyanın bugüne kadar 8,5 milyar dolar yatırımını Türkiyeye yaptığını ve Türkiyede ikinci uluslararası yatırımcı olan bir ülke unvanına sahip olduğunu kaydetti.
     Avusturyanın, Avrupanın içinde bulunduğu resesyondan çıkışının, yaşlanan nüfusun ve ülkesindeki durgunluktan çıkışının en önemli, en doğru adresini Türkiye olarak gördüğünü kaydeden Çağlayan, 2005-2011 arasındaki 6 yıllık süre içerisinde bu ülkenin tüm dünyadaki yatırım stoklarının, 154 milyar dolar olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, aynı dönemde bu ülkenin Türkiyeye yaptığı yatırımın 85 kat artığına dikkati çekti.
     Almanyanın Baden Württemberg Eyaletinin başkenti Stuttgartta dün yeni teşvik sistemi toplantılarına katıldığını hatırlatan Çağlayan, bu eyaletin Almanyanın 16 eyaleti içerisinde ekonomisi en güçlü olan eyalet olduğunu kaydetti.
     Zafer Çağlayan, Almanyadaki en büyük ihracatı bu eyaletinin toplam dış ticaret hacminin şu anda 435 milyar dolar olduğunu söyledi.
     Çağlayan, Bizim toplam dış ticaret hacmimiz, geçen sene 376 milyar dolardı. Baden Württemberg Eyaleti, öyle bir eyalet ki Almanyanın dünyaca ünlü bin firmasının 276sı bu eyalette ve bu eyaletin olduğu Stuttgart da konuşlanmış dedi.
    
     -Türkiye, adeta 300 kilometre hız sınırı yapabilecek, 300 beygirlik bir otomobile benzer-
    
     Türkiyenin siyasi istikrarı sağlamış olmasının, 2023 hedeflerinin bir mutabakat şeklinde toplumun her kesimi tarafından benimsendiğini ve önemsendiğini vurgulayan çağlayan, dünyanın tüm ülkelerinde de Türkiyeye karşı ilgi ve alaka ile 2023 strateji ve hedeflerinin konuşulduğunu duymaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
     Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Önemli olan bu ilgi ve alakayı ekonomik bir kazanıma dönüştürmektir. Türkiye son 10 yılda çok önemli başarılar kat etmiştir. Bunları söylerken ekonomiyi, üretimi, yatırımı, istihdamı, işsizliği, dış ticareti, üretmeyi, üretmenin zorluğunu... Bunların hiçbirisini defterlerden, kitaplardan televizyonlardan öğrenmedim. Ben bu işin mutfağından gelen bir arkadaşınızım. Gerek işçi olarak çalıştığım dönemde, gerek 27 yıl sanayicilik yaptığım ve Ankarada sanayi odası başkanlığı yaptığım dönemlerde, ben bunları bizzat yaşadım. Gerçekten Türkiye mukayese edilmeyecek kadar çok önemli başarılara imza attı. Biz bugün bunla yetinmiyoruz. Bugün diyoruz ki; Türkiyenin gelmiş olduğu nokta önemli, ama yetmez. Daha gidecek çok mesafemiz, kat edeceğimiz çok yolumuz var. Türkiye, adeta 300 kilometre hız sınırı yapabilecek, 300 beygirlik bir otomobile benzer. Geçmişte bu gücünü, bu hızını kullanamadı, kullandırmadılar. Gerek siyasi istikrarsızlık, gerek ekonomik istikrarsızlık, gerekse özel sektörle kamunun diyaloğunda yaşanan problemlerden dolayı.
     Bizim özel sektöre gereken destek verilirse, bu işin asıl oyuncusu haline getirilirse, bizim özel sektörü tutana aşk olsun diyen Çağlayan, son 10 yılda dünyadaki toplam yabancı yatırımların iki kat artığını söyledi.
     Gelişmekte olan ülkelerde yabancı sermaye yatırımlarının 3 kat artığına işaret eden Çağlayan, Evelallah bizim ülkemiz de gelişmekte olan bir ülke olma hasebiyle de bizim ülkemizde artış oranı neredeyse 10 kata yakın bir seviyeye gelmiştir dedi.
     Çağlayan, 1923-2003 yılları arasında Türkiye Cumhuriyetine gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım miktarının sadece 14,5 milyar dolar belirterek, bugüne gelindiğinde aradan geçen 8,5-9 yıllık süre içinde ilave gelen toplam doğrudan yatırımın, 120 milyar dolara dayandığını söyledi.
     80 yılda gelen 14,5 milyar dolar, ama buna karşılık 8,5 yılda gelen 120 milyar dolar diyen Çağlayan, bu 120 milyar dolarlık uluslararası yatırıma bakıldığı bunun sanayide, hizmetler, turizm ve perakende sektörlerinde olmak üzere dengeli bir şekilde dağıldığını kaydetti.
    
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber ÇTSOda Yeni teşvik sistemi tanıtım toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER