Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubunun Hatay temasları -Heyet, üç semavi dinin bir arada yaşandığı Antakya kent merkezi ile ilçe ve köylerde ilgiyle karşılandı -"Kendi fikirlerini anlatmaya değil, milletin beklen


HATAY (A.A) - Ali Güreli / Salim Taş - Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu, üç semavi dinin bir arada yaşandığı Antakya kent merkezi ile ilçe ve köylerinde ilgiyle karşılandı.
     Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki grup, Hatay ziyaretlerinin ilk gününde Antakyadaki yerel medya temsilcileriyle bir araya gelerek çözüm sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulundu, ardından din adamlarıyla toplantı yaptı.
     Hisarcıklıoğlu ile grup üyeleri Kadir İnanır, Tarık Çelenk, Hüseyin Yayman, Nihal Bengisu Karaca, Öztürk Türkdoğan, Lale Mansur, Şükrü Karatepe ve Muhsin Kızılkaya, temaslarında, "kendi fikirlerini anlatmaya değil, süreçte milletin düşünceleri, beklentileri, talepleri, endişeleri, önerileri ve Türkiye için hayallerini" dinlemeye geldikleri mesajı verdi.
     Heyet üyeleriyle görüşen Antakya Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Jan Delüller, Hatay Ermeni Kilisesinden din görevlisi Avadis Tabaşyan, Habib-i Neccar Camisi İmamı Fettullah, Antakya Musevi Cemaati Din Görevlisi Mordor Razon ve Alevi İslam İnancını Yaşatma Derneği temsilcisi Süleyman Çekmece de bu toplantıda görüşlerini açıkladı.
     Delüller, Hatayın, hoşgörünün ötesinde gerçek anlamda sevgi, barış ve kardeşliğin bir arada yaşadığı, kimsenin kimseyi dışlamadığı, bir arada yaşama kültürünün öğretilmediği, öğrenildiği bir kent olduğunu belirterek, bunun çözüm sürecine en güzel örnek olduğuna dikkati çekti.
     Tabaşyan her tür ırkın, milletin bulunduğu ve kardeşçe yaşadığı bir kent olan Hataydaki kardeşliğin devam edeceğine, Habib-i Neccar Camisi İmamı Fettullah Uğraş da "özgürlüklerin olabildiğince genişletilmesi ve demokrasinin en ileri safhaya ulaştırılmasına" vurgu yaptı.
     Antakya Musevi Cemaati Din Görevlisi Mordor Razon ve Alevi İslam İnancını Yaşatma Derneği temsilcisi Süleyman Çekmece de süreci olumlu karşıladıklarını açıkladı.
    
     -Ezan, çan ve hazan sesi-
    
     Grup üyeleri bu toplantıların ardından "ezan, çan ve hazan" seslerinin duyulduğu ibadet mekanlarını ziyaret ederek, yapılarla ilgili bilgi aldı.
     Antakyada, dinlerin, kültürlerin kardeşliğini simgeleyen ve mekan olarak birbirine de çok yakın bulunan Habib-i Neccar Camisi, havra, Katolik ve Ortodoks kiliselerinin dini temsilcileri ile buradaki cemaatten gördükleri yakın ilgi grupta bulunanları mutlu etti.
     Heyet üyeleri, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ve Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile de görüştü.
    
     -Koro ve muhtarların folklor ekibi-
    
     Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu, Hisarcıklıoğlu başkanlığında sivil toplum ve meslek kuruluşlarının başkanlarının yer aldığı basına kapalı toplantıya da katıldı.
     Kadir İnanır, Tarık Çelenk, Hüseyin Yayman, Nihal Bengisu Karaca, Öztürk Türkdoğan, Lale Mansur, Şükrü Karatepe ve Muhsin Kızılkaya, daha sonra davetlilerle Antakya Medeniyetler Korosunun konserini izledi. "Bir başkadır benim memleketim" şarkısını koroyla söyleyen heyet üyeleri, Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey ve Ermeni asıllı Türk vatandaşların yaşadığı Vakıflı köyünü de ziyaret etti.
     Köy muhtarı Selahattin Yeter ve vatandaşlar tarafından karşılanan grup, yörede barışı simgeleyen defne ağacı dallarından yapılan taçlarla karşılanmalarından duydukları mutluluğu gizleyemedi.
     Samandağa bağlı köylerin Ermeni, Sünni ve Alevi muhtarlarının oluşturduğu halk oyunları ekibi ile halay çeken grup üyeleri, Vakıflı köyündeki Meryem Ana Kilisesini de ziyaret etti.
    
     -Hisarcıklıoğlunun ziyaret ettiği şehit babası-
    
     Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlunun ziyaret ettiği Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Hatay Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Adaş da terörün sonlandırılmasını istediklerini söyledi.
     Oğlu Jandarma Er Ömer Faruk Adaşın 1999 yılında Batmanda şehit olduğunu hatırlatan Adaş, "Şehit babası ve dernek üyesi olarak görüşüm terörün sonlandırılmasıdır. Ancak bu yapılırken, şehit ailelerimiz incitilmeden, kandırılmadan, aldatılmadan yapılmalı. Bugüne kadar binlerce şehit verdik. Bunun kimseye bir faydası yok, aksine maddi ve manevi çok büyük zararlar oldu" dedi.
     Şehit babası ve annesi olarak çok ağladıklarını, diğer anne ve babaların ağlamasını istemediklerini dile getiren Adaş, şöyle konuştu:
     "Akil insanlar bu süreçte elini taşın altına koymuşlar. Onlara öncelikle teşekkür ediyorum. Bir kısım insanlardan tepki almalarına rağmen bu işte gönüllü olarak çalışıyorlar. Teröristlerin silahlarını bırakıp kesinlikle ülkeden gitmelerini istiyoruz. Diğer canlar yanmasın. Nice insanlar yetim kaldı, nice abla ve kardeşlerimiz dul kaldı. Sürece başbakanımızın televizyonlarda verdiği beyanatlara göre gönülden inanıyoruz."
    
     -Antakya Ticaret Odası Başkanı Kuseyri-
    
     Antakya Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri de çözüm süreci sayesinde "bu kanlı sayfanın" kapatılmasının ülkeye büyük yararlar sağlayacağını belirtti.
     Sürecin olumlu sonuçlanması temennisinde bulunan Kuseyri, "Başlatılan sürecin en kısa sürede başarıyla sonuçlandırılması, ülkeye huzur getirecektir. Çözüm süreci Türkiye ekonomisi için de önemli. Oradaki gençler iş imkanı bulacak, yatırımlar olacak. Bunu başarabilirsek ve yanında geniş katılımlı anayasa da yapabilirsek gelecek çok daha iyi olacaktır. Bize düşen ise çözümü mümkün olduğunca desteklemek" ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER