Çözüm süreci

Çözüm süreci -İzmirde bir araya gelen 75 sivil toplum örgütünce sürece ilişkin bir bildiri yayımladı -Bildiriden: İnsan hakları alanında sağlanan ilerlemeyle, varılmak istenilen sonucu desteklemekle birlikte, süreçte bütün si


İZMİR (A.A) - İzmirde bir araya gelen sivil toplum örgütünce yayımlanan bildiride, insan hakları alanında sağlanan ilerlemeyle varılmak istenilen sonucun desteklendiği ve süreçte bütün siyasi partilerin sorumluluk alması gerektiği bildirildi.
     Anadolu Birliği Derneğinden yapılan açıklamaya göre, aralarında Şehit Aileleri Derneğinin de bulunduğu 75 sivil toplum örgütü yöneticisi Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) lokalinde toplanarak, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.
     Toplantıda İzmir tarihinin en büyük sivil toplum örgütleri buluşmasının gerçekleştiği vurgulanırken, aralarında Şehit Aileleri Derneğinin de bulunduğu kentteki sivil toplum kuruluşlarının demokratikleşme sürecine sahip çıktığı ve bu yönde bir bildiri hazırlandığı kaydedildi.
     Söz konusu bildiride şu ifadelere yer verildi:
     Ülkemizde 30 yıldır devam eden, 33 bin vatandaşımızın yaşamını yitirmesine neden olan, kardeş kavgasının sonlandırması adına atılan her adımı, söylenen her sözü dikkatle izliyoruz. İnsan hakları alanında sağlanan ilerlemeyle, varılmak istenilen sonucu desteklemekle birlikte, süreçte bütün siyasi partilerin sorumluluk almasını, müdahil olmasını istiyoruz.
     Bunun için, vatan topraklarında bir tek vatandaşımızın burnu kanamadan, bir tek ağaç kurutulmadan, bir tek köy boşaltılmadan, bir tek çocuk, kadın, yaşlı genç incitilmeden demokrasinin, bütün değerleriyle yaşanabilir bir Türkiye için yeniden inşa edilmesini bekliyoruz. Silahla değil siyasetle, kavgayla değil uzlaşıyla, ön yargıyla değil hoşgörüyle sorunlarımızı çözmeliyiz. İnsan hakları alanında sağlanan ilerlemeleri önemsiyoruz. Gerek yeni anayasada gerekse diğer hukuk metinlerinde kaygıları giderecek çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyoruz.
     Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütün azınlıkların, dillerin, renklerin, dinlerin temsil merkezi ve koruyucu gücü olması gerektiği belirtilen bildiride bunun için öncelikle seçim sisteminde değişikliğe gidilerek istikrar sağlama adına konulan yüzde 10 ülke barajının kaldırılması ve bugünün Türkiyesini yarına taşıyacak güçlü bir Anayasanın ortak uzlaşı ile yaşama geçirilmesi istendi.
     Bildiride şunlar kaydedildi:
     Süreç sadece iktidarın inisiyatifine bırakılamayacak kadar hassas ve önemlidir. Tüm siyasi aktörlerin, kurum ve kuruluşların aktif sorumluluk üstlenmesi gereken bir dönem yaşıyoruz. Süreci provoke edecek eylem ve söylemler konusunda bütün vatandaşlarımızın duyarlı, kararlı bir duruş sergilemelerini bekliyoruz. Demokrasilerin vazgeçilmez unsurları olan biz sivil toplum örgütlerinin isteği, silahların susması ile demokrasinin derinleşmesi ve güçlenmesidir
    
     Muhabir: Hüseyin Bağış / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER