ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner:

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner: -Gelişmenin şahikası kavram üretmektir. Günümüzde kullanılan kavramların çoğu başkası tarafından üretilmiştir. O zaman siz, siz gibi düşünemiyorsunuz. Onlar gibi düşünüyorsunuz. Orta Doğu kavramı yüz


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Sedat Laçiner, Gelişmenin şahikası kavram üretmektir. Günümüzde kullanılan kavramların çoğu başkası tarafından üretilmiştir. O zaman siz, siz gibi düşünemiyorsunuz. Onlar gibi düşünüyorsunuz. Orta Doğu kavramı yüzyılın başında üretildi dedi.
     Prof. Dr. Laçiner, Çanakkale Müftülüğü toplantı salonunda din görevlilerine, Orta Doğudaki Güncel Gelişmeler konulu konferans verdi.
     Orta Doğu teriminin 20. asırda kullanıldığı belirten Laçiner, Eğer Orta Doğuyu tartışacaksak mutlaka kavramların üzerinde durmamız lazım. O kavramlar acaba bizim kendi malımız mı yoksa bizim beynimize biri tarafından enjekte mi edildi- Bu ülkede bir çakıl taşının bile verilmesine müsaade etmez kimse ama beyninin işgal edilmesine müsaade eder ifadesini kullandı.
     Doğu ve Orta Doğu kavramlarının göreceli ve üretilmiş olduğuna işaret eden Prof. Dr. Laçiner, şunları söyledi:
     Dünya yuvarlak ama zihinlerimize dünyanın yuvarlak olmadığına ilişkin kavramlar yerleşmiş vaziyette. Dünya haritalarının sıfır noktasında Greenwich-İngiltere var. Neden İngiltere, çünkü haritayı yapan İngiltere, o dönemde dünyayı idare eden İngiltere. Bana sorarsanız ortada olması gereken ülke Türkiyedir. Hem Türkiyede yaşadığımız için hem de karaları ve denizleri daha eşit böldüğü için.
     Sedat Laçiner, dünyayla ilgili coğrafi hatta fiziki kavramların icat edildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
     İcat sadece fizik, kimya alanında geçerli, sanayide, teknolojide geçerli bir iş değildir, en gelişmiş icat insan zihinlerine yerleştirdiğiniz kavramlardır. Az gelişmiş ülkeler buğday üretir, biraz daha gelişir çok güzel ayakkabı üretir, biraz daha gelişir sanayi devrimini yakalamıştır otomobil üretir, en gelişmiş olanı kavram üretir. Gelişmenin şahikası kavram üretmektir. Günümüzde kullanılan kavramların çoğu başkası tarafından üretilmiştir. O zaman siz, siz gibi düşünemiyorsunuz. Onlar gibi düşünüyorsunuz. Orta Doğu kavramı yüzyılın başında üretildi. Kavram, 1902 yılında Amerikalı bir deniz subayı tarafından National Review adlı bir dergide İngiltereyi merkez alarak üretildi. Eylül 1902de kullanılan bu kavram çok tuttu. Ve sonrasında 1903 yılında Orta Doğu sorunu adlı bir makale yayımlandı. Burası neden sorun olsun- Kimin sorunu, İngiltere-nin sorunu, ne sorunu Hindistanı yani İngiliz çıkarlarını koruma sorunu.
     Konferansın ardından Rektör Laçiner, Müftü İbrahim Öcütü makamında ziyaret etti.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER