"Çocukların 40 dakikadan fazla tablet PC kullanmaları sakıncalı"



Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Can Şahin, çocukların gelişimleri açısından tablet kullanımına belirli bir sınır getirilmesi gerektiğini savunarak,"Tablet PC kullanımı el becerileri ve ince motor gelişimlerini desteklediği gibi tek yönlü uzun süreli kullanımı durumlarında çocuğun sosyal-duygusal gelişimi, dil gelişimi ve kaba motor gelişimi gibi diğer gelişim alanlarını sekteye uğratması da mümkündür. Bu bağlamda özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların günde 40 dakikadan fazla tablet PC ile oyun oynamamaları gerekmektedir." dedi.

Son günlerde birçok anne ve babanın sıklıkla sorduğu "Çocuklar tablet bilgisayar kullanmalı mı?" sorusuna Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları uygulamalı araştırma yaparak yanıt aradı. Tablet bilgisayarın çocuklar üzerindeki etkilerini deneyler yaparak araştıran bilim insanları, yasakçı değil, düzenleyici ve yenilikçi bir yaklaşımla çocukların tablet kullanmasının uygun olduğunu açıkladı.

Tablet bilgisayarların okul öncesi eğitimde, çocukların öğrenmesinde destekleyici olarak kullanılmasını inceleyen Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları deneyler sonrası ortaya çıkan sonuçları kamuoyu ile paylaştı. Araştırmada ortaya çıkan sorunları tespit eden araştırmacılar uygulamaya yönelik öneriler geliştirerek, tablet bilgisayarların çocuk merkezli eğitime katkı sağladığını savundu.

Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Merkezi tarafından desteklenen projeyle Eğitim Fakültesi'nden farklı bölümlerin koordineli çalışmasıyla önemli bir araştırmaya imza atıldı. Projede yer alan öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Mehmet Can Şahin, Araştırma Görevlisi Işıl Taş, Araştırma Görevlisi İrem Gürgah Oğul, Araştırma Görevlisi Emel Çilingir ve Araştırma Görevlisi Oğuz Keleş, 'tablet bilgisayarların okul öncesi eğitimde öğrenmede destekleyici materyal olarak kullanılmasını' araştırdı.
Proje Yöneticisi Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Can Şahin, tablet bilgisayarların okul öncesi eğitimde, öğrenmede destekleyici materyal olarak kullanılmasını anasınıfı öğrencileri üzerinde uygulamalı olarak incelediklerini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Can Şahin, araştırmada çıkan sonucu şu şekilde açıkladı; "Araştırma kapsamında Çukurova ilçesine bağlı bir anaokulunda uygulama çalışması yaptık. Bu sorunlardan yola çıkarak uygulamaya yönelik öneriler geliştirdik. Araştırma sonucunda tablet bilgisayar etkinliklerine katılmanın çocukların motivasyonlarını arttırdığı, sınıf içi etkileşimin arttığı, birlikte çalışmalarının desteklendiğini gözlemledik. Bu özellikleri ile tablet bilgisayar etkinliklerinin çocuk merkezli eğitime katkı sağladığını gördük."

YASAKÇI DEĞİL, DÜZENLEYİCİ VE YENİLİKÇİ BİR YAKLAŞIMLA TABLET KULLANILMALI
Çocukları "dijital yerliler" olarak adlandıran Yrd. Doç. Dr. Şahin, çocukların televizyon, internet, cep telefonu, tablet PC gibi teknolojilerle sarılmış ortamların içerisinde doğup büyüdüklerini ifade ederek şunları kaydetti; "Onların "doğal ortamı" veya "yaşam alanı" bu dijital topraklar. Doğal olarak da içinde doğdukları bu ortamın araç ve ürünlerini sürekli kullanmak istiyorlar. Ancak aileler ve eğitimciler çeşitli çekincelerle çocuklara bazı teknoloji araçlarını tamamen yasaklamak gibi yolları seçiyor. Özellikle tablet bilgisayarlar günümüzün en popüler araçları arasında. Günlük hayatta kullanımı artmış olsa da tablet PC'ler henüz tamamen okul öncesi eğitimde kullanılmaya başlanmadı. Yapılan araştırmada tablet PC'lerin okul öncesi eğitimde destek materyali olarak kullanılması incelendi, tamamen yasakçı değil, düzenleyici ve yenilikçi bir yaklaşımla tablet PC'lerin okul öncesi eğitimde materyal olarak doğru kullanım ilkelerini oluşturduk. Bu dijital yerlilerin günlük hayatında karşılarına çıkan bu teknolojileri onlara tamamen yasaklamak yerine doğru-faydalı kullanım yöntemlerini önermek ve yönlendirmek gerekiyor."

Çukurova Üniversitesi Bilim İnsanları yaptıkları araştırmanın sonuç bildirisini ise 5 başlık altında toplayarak şu şekilde açıkladı;

1-BİR HİKAYE DAHİLİNDE KULLANILIRSA DAHA FAYDALI OLUR;
Hayal gücü bilgiden önemlidir. Hikayeleştirilerek yapılan Tablet PC oyun etkinlikleri çocukların hayal güçlerini işe koşmalarını teşvik edilebilir.

2-BİRLİKTE KULLANIM TEŞVİK EDİLMELİ:
Çocuklar arasında bireysel farklılıklar olduğu için, bu sorunu aşmak amacıyla akran öğrenmesi teşvik edilmeli ve birbirlerine yardım eden, destekleyen gruplar oluşturulmalıdır. Sınıf içerisinde uygulama zamanı boyunca akran öğrenmeleri gerçekleşmektedir. Çocuklar akranlarıyla gerek etkileşim yoluyla birlikte çalışarak, birbirlerine rehber olarak, gerekse de birbirlerini gözlemleyerek öğrenmişlerdir. Bu nedenle etkileşimli birlikte kullanım önerilmektedir.

3-HAREKETSİZ KALMAK ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR SORUNDUR;
30 dakikadan sonra çocuklar hareketsiz kalmakta zorlanıyorlar. Çocukların anatomik yapısı uzun süreli olarak sandalyelerde oturmaya uygun olmadığından ve çocuklar fazla enerjilerini harcamaya yani hareket etmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Çocuklar tablet bilgisayarı bırakmak istemediklerinden ayakta gezerek ya da masa üzerine yatarak kullanma gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bunu önlemek için çocuklara uzun süre kullandırılmamalıdır.

4-TABLET KULLANIM SÜRESİNE AİT SINIRLAR;
Çocukların gelişimleri açısından değerlendirildiğinde tablet kullanımına belirli bir sınır getirilmesi gerekmektedir. Tablet PC kullanımı el becerileri ve ince motor gelişimlerini desteklediği gibi tek yönlü uzun süreli kullanımı durumlarında çocuğun sosyal-duygusal gelişimi, dil gelişimi ve kaba motor gelişimi gibi diğer gelişim alanlarını sekteye uğratması da mümkündür. Bu bağlamda özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların günde 40 dakikadan fazla tablet PC ile oyun oynamamaları gerekmektedir. Ayrıca Tablet PC'lerin her gün kullanıldığında bazı çocuklarda hızla bağımlılığa dönüştüğü, hayatının ayrılmaz bir parçası olduğuna dair örneklere literatürde rastlanmaktadır. Bu nedenle Tablet PC'lerin okul öncesi çocuklara her gün değil haftada en fazla 3-4 gün kullandırılması daha uygundur.

5-ÇOCUKLAR ARASI ZORBALIĞA DİKKAT EDİLMELİDİR;
Uygulamalar sırasında bazı çocukların diğer çocuklara baskı kurdukları ya da baskı kurmaya çalıştıkları gözlenmiştir (Tablet PC'yi daha uzun süre kullanma, paylaşmak istememe, diğerlerine ya da diğer cinsiyetten olana oyun seçiminde fırsat tanımama vb.). Bu bağlamda grup etkinliklerinde rotasyonun bu olumsuz durumun etkilerini en aza indireceği öngörülmektedir.
CİHAN
<< Önceki Haber "Çocukların 40 dakikadan fazla tablet PC kullanmaları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER