Çobanlara yıl da 28 milyon lira

Çobanlara yıl da 28 milyon lira ödüyorlar -Ardahanda yetişen 360 bin hayvanı otlatmak için dışarıdan getirilen çobanlara yıl da 28 milyon lira ödeniyor -Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tanı: Dışarıdan getirilen çobanlara y


ARDAHAN (A.A) - Çağlar Sefertaş - 01.11.2012 - Türkiyenin önemli hayvancılık merkezlerinden Ardahanda 360 bin hayvanı otlatmak için dışarıdan getirilen çobanlara yıl da 28 milyon lira ödeniyor.
     Ardahan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Tanı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin yüzölçümünün 484 bin 200 hektar olduğunu, bunun 282 bin hektarının meralardan oluştuğunu söyledi.
     Toplam alan içerisinde meraların çokluğuna dikkati çeken Tanı, bu alanların büyükbaş ve küçükbaş hayvanların otlatılması için yeterli olduğunu belirtti. Meraların korunması için çeşitli çalışmalar yapacaklarını ifade eden Tanı, kentte hayvancılığın en büyük sorununun çoban bulunamaması olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Ardahanda önemsediğimiz, üzerinde durduğumuz ve sorun olarak gördüğümüz konulardan birisi de çoban bulma sıkıntısıdır. Ardahanın köylerinde çobanlık yapması için çoban bulma sıkıntısı çekiyoruz. Köylülerimiz çobanlık yapmaya yanaşmıyor. Bunun için de Iğdırdan çoban getiriyorlar. Yaptığımız hesaplamalara göre 360 bin büyükbaş hayvanımız var. Bir hayvanın otlatma ve çobanlık ücreti 80 lira. Bunu topladığımız zaman yaklaşık 28 milyon lira oluyor. Biz bunu köylülerimize söylüyoruz. Dışarıdan getirilen çobanlara yaklaşık 28 milyon lira gibi bir para ödeniyor. Biz bu paranın Ardahanda kalmasını arzuluyoruz.
     Çoban ihtiyacını karşılamak için çeşitli çözüm yolları aradıklarını anlatan Tanı, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Köylüler hayvanlarını sırayla otlatabilirler. Çözüm için ihtiyaç sahiplerine çobanlık kursu verebiliriz. Böylece bu paranın Ardahanda kalmasını sağlayabiliriz. Bu yörenin insanının neden çobanlık yapmaya yanaşmadığını açıkçası bilemiyorum. Bu konuda yorum yapmam çok doğru olmaz. İhtiyaç sahibi değiller desek bu doğru değil çünkü Iğdırdan çobanlık yapmaya gelen vatandaşlarımızın her birinin 300-500 hayvanı var. Sürü sahibi insanlar çobanlık yapabiliyorsa Ardahanda da mutlaka ihtiyaç sahibi insan vardır. Eğer çobanlık yapmaya müsait birileri varsa iyi bir geçim kaynağı olacağına inanıyorum.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Çobanlara yıl da 28 milyon lira Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER