Çilek yetiştirmeyi öğrenip, gözlerini ihracata diktiler

Çilek yetiştirmeyi öğrenip, gözlerini ihracata diktiler -Türkoğlu ilçesine bağlı 2 köyünde 3 yıl önce çilek üretimine başlayan ve yıllık bin 300 ton üretime ulaşan çiftçiler şimdi de ihracatı düşünüyor -Türkoğlu Çilek Üreticileri Birli


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - İzzet Mazı - Ahmet Caner Baysal - Türkoğlu ilçesine bağlı 2 köyde, 3 yıl önce çilek üretimine başlayan ve yıllık bin 300 ton üretime ulaşan çiftçiler, şimdi de gözünü ihracata dikti.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli bir ziraat mühendisinin 3 yıl önce yaptığı bilgilendirme toplantısıyla çilekle tanışan Kaledibi köyü sakinleri, geçen süre içerisinde önemli bir başarıya imza attı. İl Özel İdaresinden karşılıksız fide desteği de alan 40 aile, ilk olarak 100 dekar alanda üretime başladı.
     Çileğin ekonomik değerini fark eden diğer köylüler de harekete geçerek yatırıma yöneldi. Kaledibi köyü ile komşu olan Çakıroğlu köyü de bundan etkilenerek çilekle tanıştı. Yaklaşık 3 yıldır devam eden çalışmalarla her iki köydeki 500 dekarda çilek üretimi gerçekleştiriliyor.
     Çilek üretimini özendirmek amacıyla yürütülen çalışmalarda hibe desteği de büyük rol oynadı. Başta İl Özel İdaresi olmak üzere Türkoğlu Kaymakamlığı ile Tarım ve Kredi Kooperatifi çilek üretimi için finans desteği sağladı. Bunun yanında su ihtiyacını karşılamak amacıyla her köyde yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hibe desteğiyle 400 bin TLlik sulama projesi hayata geçirildi.
     Böylece Çakıroğlu köyünde bin 300 dekar alan suya kavuştu. Gelecek yıl söz konusu alanda büyük çapta çilek üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
     Orman köyü olarak bilinen ve geçimini hayvancılıkla sağlayan Kaledibi ve Çakıroğlu köylerindeki üretim sayesinde, 6 aylık çilek sezonunda yaklaşık 2 bin kişiye iş imkanı sağlandı. İşsizlik nedeniyle il merkezi ve civar illere göç eden onlarca aile de köyüne döndü. Çileğin yarattığı ekonomik değerle birlikte köylülerin yaşam standardı da yükseldi.
    
     -Nihai hedefimiz ihracat
    
     Türkoğlu Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yılda çilek üretiminin çok büyük ivme kazandığını, şu andan 500 dekar alanda çilek üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.
     Geçmiş yıllarda sadece 20 gün çilek üretimi yaptıklarını aktaran Kaplan, şöyle konuştu:
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün tavsiyesi üzerine 2007de üretici birliğini kurduk. Birlik kurulmadan önce köyümüzden göç vardı. Vatandaş ekmek parası için çevre illere göç ediyordu. Şimdi ise tersine göç söz konusu. Mayıs ayından itibaren hasada başlıyoruz ve kasım ayına kadar devam ediyor. Bu süre içerisinde yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Çevre köylerden insanlar burada çalışıyor. Bu da bizi mutlu ediyor.
     Kaplan, bu yıl yaklaşık bin 300 ton çilek üretimi hedeflediklerini, üretimin yüzde 80inin il dışına gittiğini ve tüccarın çileği tarlada satın aldığını dile getirdi.
     Bölgenin doğal bir yapıya sahip olduğunu ve üretilen çileğin çok lezzetli olduğunu ifade eden Kaplan, Nihai hedefimiz ihracat. Bunu başaracağımıza eminim. Özellikle su sorununun çözülmesiyle birlikte ekilebilir çilek alanı neredeyse 3 katına çıktı. Devletin desteğini boşa çıkarmayacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren Kahramanmaraş çileğini Avrupa pazarında görmek istiyoruz diye konuştu.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hayri Uyduran ise her iki köyün de çilek üretimi konusunda çok başarılı olduğunu söyledi.
     Türkoğlu Kaymakamlığının bölgeye ciddi yatırım yaptığını vurgulayan Uyduran, çiftçilere yönelik fide desteğinin çilek üretimini teşvik ettiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Çilek yetiştirmeyi öğrenip, gözlerini ihracata diktiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER